С два гола на Лукас Подолски Арсенал разгроми Уигън с 4:1 в мач от 37-я кръг на английската Висша Лига, игран на стадион "Емиратс".

Първото полувреме бе напълно равностойно, като Арсенал откри с ранен гол на Подолски, но в точно в края Шон Малоуни изравни от фаул.

След почивката обаче "артилеристите" решиха всичко с три бързи гола. Тио Уолкът вкара решителният втори гол в 62-та минута, пет минути по-късно Подолски направи 3:1, а в 71-та минута Аарън Рамзи вкара четвърто попадение.

Така само три дни след като спечели купата на Англия, побеждавайки сензационно на финала  Манчестър Сити, сега "Латикс" преживя изключителното разочарование да изпадне от елита.

Кръг преди края тимът на Роберто Мартинес има 35 точки - с 4 по-малко от Съндърланд, който се намира на спасителното 17-то място.

Победата на Арсенал пък върна тима на 4-то място и така тимът на Арсен Венгер трябва само да победи Нюкасъл в последния кръг, за да влезе в зона Шампионска Лига.



В състава на Арсенал се завръщаше след контузия Лукаш Фабиански, но въпреки това Войчех Шчесни бе запазил титулярното си място на вратата. Единствената останала спорна позиция бе тази на левият защитник, където титуляр бе Киерън Гибс вместо Начо Монреал.

Мениджърът на Уигън Роберто Мартинес пък бе заложил на абсолютно същите 11 футболисти, които излязоха като титуляри и на финала за купата на Англия преди три дни.

Арсенал започна по-активно мача. Първото голово положение бе в 7-та минута. Уолкът проби по дясното крило и центрира в наказателното поле, където Касорла от трудна позиция се хвърли и засече топката с глава, но тя мина близо до страничната греда.

В 11-та минута обаче Арсенал откри резултата по много лек начин. След центриране от корнер Подолски бе оставен абсолютно непокрит на пет метра пред вратата и съвсем спокойно засече с глава на празна мрежа.

Малко по-късно Бакари Саня пробва доста неточен удар, който обаче за малко да се превърне в асистенция за Киерън Гибс, но малко не достигна на защитника да засече с шпагат в мрежата. В следващата ситуация пък Касорла центрира ниско на първата греда и там Рамзи се хвърли и засече отблизо, но бе блокиран от защитник и не успя да уцели вратата.

Постепенно Уигън леко се активизира и пренесе играта в полето на Арсенал. В 25-та минута гостите имаха пряк свободен удар на чудесна позиция пред вратата, но Жорди Гомес стреля право в стената.

Арсенал имаше няколко добри възможности за контраатаки, но ги пропиля. В 38-та минута обаче можеше да вкара втори гол от корнер, когато отново защитата на Уигън действа разсеяно и позволи на Косиелни да засече с крак само на три метра от вратата, но той не уцели вратата.

И точно в последната минута на полувремето Уигън изравни при много спорни обстоятелства. Майк Дийн отсъди фаул пред наказателното поле за напълно нормално единоборство рамо в рамо между Артета и Малоуни. И именно Малоуни стреля перфектно от фаула, прехвърли стената и направи Шчесни безпомощен.

Само три минути след почивката Уигън можеше да стигне до пълен обрат. Коне размени двойно подаване с Макманамън и излезе на чиста позиция само на пет метра от вратата. Шчесни обаче спаси удара му с блестяща намеса с една ръка.

В 51-та минута Арсенал отвърна с дори още по-чисто положение. Уолкът проби отдясно и поднесе назад в наказателното поле, където Касорла бе абсолютно непокрит на 10 метра пред вратата. Без да бъде притесняван от никого обаче той стреля право в тялото на вратаря, а отбитата топка попадна в Росицки, но той направи неточно добавка от неудобна позиция встрани.

Малко след това Уигън получи неприятен удар, тъй като Макманамън се контузи и трябваше да бъде заменен принудително от Франко ди Санто.

След постепенна атака на Арсенал Гибс центрира точно към Подолски с наказателното поле, който засече с глава, но доста леко и Роблес спаси. За Уигън пък Емерсон Бойс засече с глава центриране от фаул, но прати топката над вратата.

В 61-та минута Арсенал имаше добро положение, след като отне топката в центъра на терена и Уолкът получи извеждащ пас в наказателното поле, но от малък ъгъл не можа да преодолее Роблес.

В следващата атака обаче "артилеристите" излязоха напрeд в резултата. Саня изведе Касорла по дясното крило, той без да се бави центрира силно по земя пред вратата и Тио Уолкът изпревари двама защитника, за да засече в мрежата.

Само пет минути по-късно Арсенал сложи точка на спора с трети гол. Алкарас не изчисти добре една топка и тя дойде към Санти Касорла. Той веднага с глава изведе Подолски абсолютно сам зад лошо подредената защита на гостите и германецът технично прехвърли Роблес.

При това положение "Латикс" окончателно рухнаха и в 71-та минута Арсенал вкара четвърти гол. Санти Касорла изведе Рамзи зад защитата по лявото крило. Уелсецът нахлу отстрани в наказателното поле и докато всички очакваха да поднесе назад към непокрития Подолски, от малък ъгъл той изненада Роблес и вкара в мрежата.

При една от редките атаки на Уигън Лоран Косиелни за малко да си отбележи автогол, като изчисти едно не много опасно центриране към собствената си врата, но топката мина близо до сглобката на гредите. След центрирането от получилия се корнер Ди Санто засече с глава, но над вратата.

Малко по-късно аржентинецът отправи опасен удар от дистанция, който обаче мина близо до страничната греда.

Пет минути преди края лошо изчистване след центриране от корнер пред вратата на Уигън дойде на пътя на Уолкът пред наказателното поле. Той стреля много силно от воле, но топката удари негов съотборник пред вратата.

Арсенал - Уигън 4:1

1:0 Подолски 11
1:1 Малоуни 45
2:1 Уолкът 62
3:1 Подолски 67
4:1 Рамзи 71

Арсенал: Шчесни, Саня, Мертезакер, Косиелни, Гибс, Артета (91 Вермаелен), Рамзи, Росицки (78 Уилшър), Касорла, Подолски (78 Окслейд-Чембърлейн), Уолкът

Уигън:
Роблес, Алкарас, Бойс, Макарти, Гомес (63 Уотсън), Макартър, Еспиноса, Шарнър, Малоуни (83 Енрикес),Макманамън (57 Ди Санто), Коне