Арсенал не изигра най-бляскавия си мач, но измъкна много важна победа с 2:1 в гостуването на Олимпик Марсилия в мач от първия кръг в Група F на Шампионската Лига.

След доста равностойно и също толкова безлично първо полувреме двата тима вдигнаха оборотите след почивката и направиха няколко добри атаки.

Ключовият момент в мача бе фаталната грешка в защита на домакините в 65-та минута, което позволи на Тио Уолкът да открие резултата с мощен удар от воле. Шест минути преди края пък Аарън Рамзи вкара поредния си гол, слагайки точка на спора.

И този гол се оказа решителен, тъй като в добавеното време именно Рамзи направи дузпа, от която Марсилия върна един гол. За нещо повече обаче нямаше време.

Така тимът на Арсен Венгер записа 6-та поредна победа като гост на френски отбор и вече няма загуба в 11 поредни гостувания във Франция.


Първите минути бяха сравнително интересни. В самото начало Жиняк засече от въздуха центриране отляво, но Шчесни не бе много затруднен да избие.

Арсенал отговори с акция на Йозил, който стигна до аутлинията и копна назад към точката на дузпата, но там Тио Уолкът стреля много леко с глава. Малко по-късно Уолкът получи дълъг извеждащ пас и се пребори със защитник за високата топка, но след това притиснат в гръб и от малък ъгъл не затрудни много вратаря.

Постепенно обаче мачът стана доста бавен и скучен. Валбуена и Жиняк отправиха кошмарно неточни удари от дистанция. Все пак в 21-та минута след центриране от корнер Андре Аю стреля опасно с глава, но топката мина близо до страничната греда.

В 25-та минута ако съдията бе малко по-стриктен, можеше да отсъди дузпа за Арсенал, тъй като след центриране от корнер защитник вдигна високо крак за топката и удари Мертезакер в лицето. В реално време изглеждаше, че той първо играе с топката и съдията замълча, но на повторението се видя, че първо е контактът с главата на германеца.

Мачът продължи да се развива доста мудно, като едва пет минути преди почивката домакините стигнаха до два корнера един след друг. При втория Жиняк засече остро топката с глава при близката греда и топката профуча на сантиметри над напречната греда.

В самото начало на второто полувреме обаче домакините бяха още по-близо до гола. След центриране от корнер Валбуена и Ромао разиграха и вторият върна от аутлинията назад към Фани в наказателното поле, който овладя непокрит и веднага нанесе диагонален удар, но топката облиза далечната греда от външната страна.

В 50-та минута и Арсенал имаше опасна атака, при която Йозил бе изведен отдясно в наказателното поле, но подаването му към Уолкът бе пресечено в корнер.

Три минути по-късно Йозил намери Гибс с петичка в наказателното поле и защитникът отправи опасен удар отблизо, но Манданда се хвърли и направи решително спасяване.

За разлика от първото полувреме мачът се бе отворил и на свой ред домакините организираха нелоша атака, при която центриране стигна до Пайе на границата на наказателното поле, но неговият удар бе спасен от Шчесни.

Минута по-късно Арсенал имаше много опасна контраатака, при която Йозил изведе в коридор Уолкът, но той се забави, бе застигнат от защитник и дори не можа да нанесе удар. В следващата атака пък центриране на Саня бе засечено от воле от Уилшър на втората греда, но Манданда се хвърли и изби в корнер.

В 60-та минута Пер Мертезакер за малко да си вкара автогол с неуспешен опит за изчистване под носа на Шчесни, но Киерън Гибс показа скорост и изби от голлинията. Три минути по-късно силен удар от границата на наказателното поле на Имбула не бе уловен веднага от Шчесни, но нямаше кой да направи добавка.

В 64-та минута грешка на домакините доведе до гол за Арсенал. Центриране на Гибс дойде право към Морел, но той по много странен начин се опита да изчисти с глава, въпреки че топката бе на около само половин метър височина. Така тя попадна в непокрития зад него Уолкът и той с мощен удар от воле препарира Валбуена.

Оливие Жиру можеше да вкара втори гол малко по-късно, засичайки мощно с глава центриране от корнер и Манданда остана на място, но топката мина на педя покрай вратата.

Валбуена на два пъти пробва мерника си от дистанция, но първо прати топката над вратата, а след това не затрудни Шчесни.

В 83-та минута Йозил изненада всички, когато от малък ъгъл не потърси типичното подаване към съотборник, а реши да стреля сам и прати топката доста близо покрай втората греда.

В следващата атака обаче Аарън Рамзи бе безпощаден и реши всичко с втори гол. Той намери пролука пред наказателното поле и нанесе силен удар, който рикошира леко в крака на опитващия се да го пресече защитник и топката влетя точно до страничната греда.

В 91-та минута обаче именно Рамзи причини дузпа за Марсилия. Той позволи да бъде изпреварен за топката в собственото си наказателно поле и след това закъснелия му опит да пресече спъна Андре Аю. Брат му Джордън Аю застана зад топката и не сбърка.

Марсилия - Арсенал 1:2

0:1 Уолкът 65
0:2 Рамзи 84
1:2 Джордан Аю 91 дуз.

Марсилия: Манданда, Н'Колу, Мендеш, Морел, Фани, Пайе (73 Джордън Аю), Ромао, Имбула (80 Товен), Валбуена (90 Халифа), Андре Аю, Жиняк

Арсенал:
Шчесни, Гибс, Мертезакер, Косиелни, Саня, Фламини (90 Мияичи), Уилшър, Рамзи, Йозил, Уолкът (78 Монреал), Жиру