С два късни гола в последните десет минути на мача Арсенал и Евертън завършиха при драматично равенство 1:1 в дербито от 15-я кръг на английската Висша Лига, играно на стадион "Емиратс".

"Карамелите" доминираха през почти целия мач по отношение на владеенето на топката, но не създадоха кой знае какви голови положения. Арсенал от своя страна се активизира за кратко в края на първото и началото на второто полувреме и пропусна няколко добри положения.

Така мачът вървеше към скучно 0:0 преди в края нещата да се оживят. Първо Месут Йозил откри резултата с удар отблизо в 80-та минута, но само четири минути по-късно влезлият като резерва за гостите Жерард Деулофеу изравни за Евертън.

В последните секунди на мача пък Оливие Жиру можеше да вкара драматичен победен гол, но ударът му тресна сглобката на гредите.

Така нито един от двата тима не успя да се възползва от грешките на другите претенденти за челните места вчера. Арсенал продължава да води с 5 точки пред Ливърпул и Челси, докато Евертън е на една точка от четвъртия Манчестър Сити.


Евертън започна по-добре мача и наложи контрол върху притежание на топката. Гостите обаче разиграваха предимно в центъра на терена, без да застрашават особено вратата на Войчех Шчесни.

Първият удар към вратата му дойде в 9-та минута, когато центриране от корнер не бе изчистено добре и Силван Дистен успя да стреля под носа на защитник от границата на наказателното поле, но неточно покрай вратата.

Десетина минути по-късно след скоростна атака Кевин Миралас пробва силен удар, но от трудна позиция не уцели вратата.

Първата възможност за гол за Арсенал бе в 27-та минута. Тогава "артилеристите" организираха чудесна скоростна контраатака, накрая Касорла поднесе по земя пред вратата и сантиметри не достигнаха на Киерън Гибс да засече отблизо в мрежата.

Последва период на равностойна игра, в която и двата отбора не създадоха нищо интересно. Едва към края на полувремето домакините се активизираха и осъществиха някакъв натиск.

Касорла на два пъти навлезе в наказателното поле, без да успее да даде точно финално подаване. В 42-та минута обаче Арсенал имаше чисто положение за гол. Рамзи изведе Оливие Жиру между двама защитника, но той стреля в тялото на излезлия да го пресрещне Хауърд.

В последната минута отново Рамзи  и Жиру комбинираха и този път французинът даде елегантен мек пас зад защитата, но Хауърд пак изскочи напред и така Рамзи не можа да го преодолее.

За разлика от първото полувреме, второто започна със сериозен натиск на Арсенал. В 48-та минута Киерън Гибс пробва силен удар от воле от 25 метра, но стреля неточно покрай вратата. Две минути по-късно Йозил даде елегантно центриране зад защитата за Джак Уилшър, той от въздуха поднесе встрани за Касорла, който бе на само два метра пред вратата, но засече леко с глава и Хауърд спаси.

Евертън бе принуден да се отбранява, но успя да организира добра атака, при която Пиенар нанесе силен удар от дъгата пред наказателното поле, но Шчесни спаси.

Арсенал обаче бе отборът с по-опасните атаки. Домакините направиха типична комбинация с къси пасове пред наказателното поле, Гибс бе изведен вътре и центрира на втората греда където Рамзи засече от воле,но Хауърд се хвърли и изби до гредата.

Постепенно първоначалният натиск на Арсенал отслабна и Евертън изравни играта. В 67-та минута неразбирателство пред наказателното поле между Уилшър и Артета позволи на Баркли да нанесе силен удар от петнайсетина метра, но за късмет на Шчесни топката се насочи право към него и той успя да избие.

Арсен Венгер реагира с тройна смяна и пусна в игра Матийо Фламини, Томаш Росицки и Тио Уолкът на мястото на Уилшър, Рамзи и Касорла.

И резервите веднага се проявиха, като Уолкът овладя на аутлинията центриране на Дженкинсън и поднесе назад към Фламини, който нанесе опасен диагонален удар от десетина метра, но топката профуча на сантиметри от гредата.

Евертън се опита да забави играта и сякаш бе по-доволен от равния резултат. Въпреки това гостите на два пъти имаха добри положения за гол. Първо Миралас се оказа на стрелкова позиция, но след лек рикошет в защитник топката разтърси мрежата от външната страна на гредата. След центрирането то корнера топката бе продължена към втората греда, където Дистен отблизо засече с глава над вратата.

И след като пропусна своите положения, Евертън бе наказан. Росицки центрира в наказателното поле за Уолкът, който свали топката с глава пред вратата. Защитник блокира Жиру, но до него Месут Йозил от два метра заби в мрежата.

Радостта на Арсенал обаче трая много кратко, тъй като в 84-та минута гостите изравниха. Влезлият малко преди това като резерва Жерард Деулофеу получи в наказателното поле, но имаше двама съперника пред себе си. Въпреки това той успя да отправи удар покрай Киерън Гибс и заби топката в горния далечен ъгъл на вратата.

Евертън можеше да стигне и до пълен обрат. В 88-та минута колеблива игра в защитата на Арсенал позволи на Лукаку да се озове непокрит с топка в крака в наказателното поле, но Шчеси се хвърли смело в краката му и предотврати чистата възможност.

В 90-та минута пък Арсенал имаше възможност, след като Дистен изчисти центриране по лош начин под носа на Хауърд и Фламини имаше възможност да стреля от воле на празна мрежа, но не уцели топката.

В тези минути опасните положения следваха едно след друго пред двете врати. Микел Артета загуби топката в центъра на терена от Лукаку и нападателят на Евертън нанесе топовен удар от двайсетина метра, но над напречната греда.

В последните секунди на срещата пък Оливие Жиру можеше да вкара най-красивия гол в кариерата си с екипа на Арсенал, но ударът му извън наказателното поле срещна сглобката на гредите.

Арсенал - Евертън 1:1

1:0 Йозил 80
1:1 Деулофеу 84

Арсенал: Шчесни, Дженкинсън, Косиелни, Мертезакер, Гибс, Артета, Уилшър (68 Фламини), Рамзи (68 Росицки), Касорла (68 Уолкът), Йозил, Жиру

Евертън: Хауърд, Коулман, Джагиелка, Дистен, Овиедо, Макарти, Бари, Баркли (93 Нейсмит), Пиенар (71 Осман), Миралас (79 Деулофеу), Лукаку