С гол от дузпа Стоук Сити победи с 1:0 Арсенал в мач от 28-я кръг на английската Висша Лига, игран на "Британия Стейдиъм".

Джонатан Уолтърс се разписа от бялата точка в 76-та минута. Дузпата обаче можеше да бъде оспорвана, тъй като нямаше умисъл при играта с ръка на Лоран Косиелни.

Арсенал обаче може да се сърди единствено на себе си за загубата, тъй като преди това нямаше нито едно чисто положение за гол. Едва в даденото от съдията продължение влезлият като резерва Яя Саного имаше прекрасен шанс да изравни, но стреля безобразно над вратата.

Така "Артилеристите" продължават традицията да играят лошо на този стадион и в последните си 8 гостувания тук имат само една победа. Стоук пък взе пореден голям скалп, след като взе 7 точки в мачовете срещу Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити и Челси.


 

Голямата изненада в състава на Арсенал бе това, че Месут Йозил бе останал на резервната скамейка, въпреки че е напълно готов за игра. Вместо него рядък шанс да започна като титуляр получи Лукас Подолски.

Стоук започна малко по-активно мача и в 4-та минута имаше добра възможност от статично положение, но центрирането попадна право в ръцете на Шчесни.

Постепенно Арсенал изнесе леко играта в полето на съперника и стигна до няколко корнера, след които обаче не последва удар към вратата. Едва в 18-та минута Санти Касорла пробва мерника си от дистанция, но бе неточен.

Малко по-късно гостите имаха рядка ситуация за бърза атака с доста свободни пространства, но Оливие Жиру от трудна позиция засече неточно с глава центрирането на Киерън Гибс.

Мачът продължи да е равностоен и доста затворен. Следващата интересна ситуация бе в 29-та минута, когато отново Жиру стреля с глава точно в очертанията на вратата, но недостатъчно силно, за да затрудни Бегович.

Две минути по-късно Питър Крауч се пребори за спорна топка в наказателното поле и пробва удар от малък ъгъл, но разтърси мрежата от външната страна.

В 33-та минута Арсенал организира най-добрата си атака. Артета видя спринтиращия Подолски и му подаде в коридор пред наказателното поле, но той стреля силно покрай вратата.

Мачът не бе груб, но при една борба за спорна топка Чарли Адам стъпи брутално върху крака на Жиру.  Французинът обаче бе направил шпагат преди това и затова бе трудно да се прецени дали имаше умисъл в действията на Адам и съдията, който бе само на два метра, прецени че няма основания за санкция. За щастие и самият Жиру се размина без контузия.

Три минути преди почивката Уилън стреля опасно от дистанция и се наложи Шчесни да се хвърля, за да боксира. В ответната атака Арсенал имаше най-доброто си положение за гол. Санти Касорла пресече грешна топка в половината на Стоук и започна контраатака с трима на двама футболисти. Накрая обаче се полакоми сам да стреля, вместо да потърси непокрития Подолски встрани и прати топката в ръцете на вратаря.

В началото на второто полувреме Питър Крауч опита ефектен ножичен удар, но не уцели добре топката и тя мина безопасно покрай вратата.

Две минути по-късно отново Крауч имаше възможност след центриране от фаул и от трудна позиция протегна крак и засече топката от въздуха на три метра пред вратата, но не се получи силен удар и Шчесни изби.

Постепенно домакините наложиха лек натиск и след едно центриране от крилото Крауч отклони топката с глава с гръб към вратата. Ударът не бе никак остър, но се насочи точно към ъгъла и Шчесни трябваше да се хвърля, за да избие. След центрирането от получилия се корнер защитата на Арсенал не успя да изчисти топката и Камерън имаше възможност да отправи удар, но не уцели вратата.

Играта на Арсенал не вървеше и Арсен Венгер потърси промяна, като пусна в игра Месут Йозил на мястото на Лукас Подолски.

Чарли Адам продължаваше да върви по острието на бръснача и за втори път в мача настъпи с бутоните падналия на земята Жиру. Макар да не гледаше към французина, дейстията му изглеждаха умишлени, но отново му се размина без картон.

В 75-та минута се стигна до ключовият момент в мача, тъй като съдията отсъди дузпа за Стоук. Уолтърс вдигна високо крак при борба за висока топка в наказателното поле и така затрудни Косиелни, топката рикошира в тялото на французина и след това го удари в ръката. Действието му очевидно бе неумишлено, но съдията посочи бялата точка. Самият Уолтърс застана зад топката и не сбърка.

В игра за Арсенал се появиха още Алекс Окслейд-Чембърлейн и Яя Саного и очаквано "артилеристите" пренесоха играта в половината на съперника, в търсене на изравнителен гол.

В 83-та минута Йозил размени двойно подаване с Жиру и отправи опасен диагонален удар, но топката мина на сантиметри покрай страничната греда. Две минути по-късно Арсенал спечели пряк свободен удар точно на границата на наказателното поле, но Артета стреля в стената.

В следващата атака Окслейд-Чембърлейн проби до аутлинията и поднесе назад към Жиру, но той засече слабо и уцели защитник пред вратата.

В 94-та минута гостите имаха прекрасно положение за гол. Окслейд-Чембърлейн отново показа скорост, проби отдясно в наказателното поле и поднесе на Яя Саного, но той от чиста позиция от 7-8 метра стреля над напречната греда.

Стоук Сити - Арсенал 1:0

1:0 Уолтърс 76 дуз.

Стоук: Бегович, Камерън, Шоукрос, Уилсън, Питерс, Уилън, Адам (73 Айрлънд), Арнаутович (88 Етерингтън), Одемвинге, Уолтърс, Крауч

Арсенал: Шчесни, Саня, Косиелни, Мертезакер, Монреал, Артета, Уилшър (81 Саного), Росицки (74 Окслейд-Чембърлейн), Касорла, Подолски (67 Йозил), Жиру