Арсенал трябваше да преживее драмата на дузпите, но все пак триумфира срещу Уигън и се класира на финала на Купата на Англия.

Преди това редовното време и двете продължения завършиха наравно 1:1.

Уигън откри резултата в средата на второто полувреме с гол от дузпа на Жорди Гомес, отсъдена за нарушение срещу Кейлъм Макманамън.

Преди това Арсенал за пореден път игра разочароващо слабо, но след гола се активизира. Бакари Саня удари греда, а в 82-та минута виновникът за дузпата Пер Мертезакер изравни.

В продълженията и Алекс Окслейд-Чембърлейн удари гредата, но Уигън някак оцеля и стигна до дузпите.

При тях в герой за Арсенал се превърна Лукаш Фабиански, който спаси два удара и класира тима за финала. Там те ще спорят за трофея с победителя от Хъл Сити и Шефийлд Юнайтед


 

Арсенал имаше опасна атака още в 30-та секунда. Алекс Окслейд-Чембърлейн напредна през центъра и размени подаване с Аарън Рамзи, но не си поведе добре топката и пропусна да излезе сам срещу вратаря.

В 5-та минута се стигна до нов пропуск. Окслейд-Чембърлейн центрира от дясното крило и Яя Саного засече много остро с глава само на пет метра от вратата, но право в краката на Скот Карсън. Десет минути по-късно Рамзи изведе с параболичен пас зад защитата Окслейд-Чембърлейн, който изскочи на скорост. Карсън обаче също внимаваше и излезе достатъчно бързо, за да парира удара на крилото почти от крака му.

Темпото на игра не бе никак високо, като Арсенал разиграваше прекалено дълго топката на сигурно в собствената си половина. Въпреки това в 25-та минута "Артилеристите" имаха чудесно положение. Рамзи изведе в коридор Саного и той щеше да излезе абсолютно сам срещу вратаря, но се спъна в топката и тя бе избита в корнер. След центрирането Томас Вермаелен отклони с глава към втората греда, където Саня пробва добавка от непосредствена близост, но от малък ъгъл не уцели вратата.

Уигън бе прибран в половината си и се защитаваше. След 30-та минута тимът на Уве Рослер опита две атаки по крилото, но на два пъти от малък ъгъл Фабиански не бе затруднен. Пет минути преди почивката Арсенал спечели пряк свободен удар на удобна позиция пред наказателното поле и Подолски стреля над стената, но покрай вратата.

В 42-та минута Саного се отчете с ново лошо отиграване. Той получи чудесен извеждащ пас от Подолски, но си поведе лошо топката и това го затрудни. Въпреки това той стигна до топката преди Карсън, но стреля право в него.

След почивката Арсенал сякаш натисна и за известен период играта се водеше само в половината на Уигън. До голови положения обаче не се стигна.

При една от редките атаки на "Латикс" в 58-та минута се стигна до дузпа. Кейлъм Макманамън се вряза от крилото към наказателното поле, там подмина Вермаелен и Пер Мертезакер със закъснял шпагат го ритна в крака. Нарушението бе категорично и съдията Майкъл Оливър бе прав да посочи бялата точка. Жорди Гомес не сбърка и вкара.

Спорното в ситуацията обаче бе, че в самото начало на пробива си Макманамън удари Монреал в бедрото, което остана незабелязано от съдията. От удара испанецът получи контузия и бе заменен принудително от Киерън Гибс.

Арсенал имаше възможност да отговори в 67-та минута, когато Рамзи центрира ниско в наказателното поле и Саного изпревари защитник, но засече неточно. Малко по-късно Чембърлейн нанесе топовен удар от дистанция, но право в ръцете на Карсън.

Натискът на "Артилеристите" не бе много силен, но в 80-та минута те можеха да изравнят резултата. След центриране от корнер топката стигна до Саня и той отблизо засече с глава, но топката срещна страничната греда.

Само минута по-късно отново като по чудо не падна гол. Саного продължи с глава едно центриране и Киерън Гибс също с глава засече от упор, но Карсън направи невероятно спасяване, за да омекоти удара, а след това защитник със сетни сили изби точно от голлинията.

В този момент обаче атаките на Арсенал следваха една след друга и в 82-та минута падна изравнителен гол. Саного поднесе към Окслейд-Чембърлейн пред наказателното поле, той нанесе не много добър удар, но така без да иска намери непокрития Мертезакер на втората греда и германецът изкупи вината си за дузпата, вкарвайки с глава в мрежата.

В този момент психологическото предимство бе на страната на Арсенал. Уигън пък получи удар, тъй като Иван Рамис се контузи и трябваше принудително да бъде заменен. Малкото забавяне на играта обаче бе добре дошло за Уигън, за да успокоят нещата на терена.

В 87-та минута при нова атака на Арсенал Жиру пробва удар по земя от границата на наказателното поле, но не затрудни Карсън. Защитата на Уигън обаче бе притеснена и така Бусежур изчисти едно центриране ненужно в корнер. След центрирането от ъгловия удар Мертезакер засече с глава, но над вратата.

Така се стигна до продължения. В първото от тях Уигън имаше възможност за контраатака, но Ник Пауъл стреля от дистанция високо над вратата. Арсенал отвърна с постепенна атака, при която някак Рамзи се озова с топка в крака в наказателното поле, но стреля в тялото на защитник. В следващата атака пък сантиметри не достигнаха на Саного да засече отблизо полуниско центриране пред вратата.

Саного обаче явно бе навлязъл в ритъм, защото в този момент създаваше големи проблеми на защитата на Уигън. След подаване на Чембърлейн той не му върна топката, както се очакваше, а се завъртя и стреля и Карсън с мъка изби в корнер. След това пък французинът се пребори за топката след центриране от корнер и стреля със завъртане, но над вратата.

Пет минути след началото на второто продължение Арсенал удари втора греда. Саного поднесе топката към Окслейд-Чембърлейн пред наказателното поле и той изстреля истински снаряд, но топката тресна сглобката на гредите. В 113-та минута и Уигън  имаше възможност, когато след центриране отдясно Колисън засече с глава, но покрай вратата. Малко по-късно Пауъл пробва удар от дистанция, но покрай вратата.

До края нямаше други интересни ситуации и така се стигна до дузпи. При тях Фабиански спаси ударите на Колдуел и Колисън и това се оказа решително.

 


Уигън  - Арсенал 1:1

1:0 Гомес 63
1:1 Мертезакер 82

При дузпите:

Колдуел - спасяване
Артета - вкарва
Колисън - спасяване
Бусежур - вкарва
Жиру - вкарва
Макартър - вкарва

Уигън: Карсън, Бойс, Рамис (86 Колдуел), Крейни, Пърч, Макекран (64 Колисън), Макартър, Бусежур, Макманамън (68 Пауъл), Гомес, Фортуне

Арсенал: Фабиански, Саня, Мертезакер, Вермаелен, Монреал (63 Гибс), Артета, Рамзи (113 Шелстрьом), Касорла, Окслейд-Чембърлейн, Подолски (68 Жиру), Саного