С гол в последната минута на Оливие Жиру Арсенал измъкна драматично равенство 2:2 като гост на Евертън в мач от 2-я кръг на английската Висша Лига, игран на стадион "Гудисън Парк".

През първото полувреме Арсенал притежаваше повече топката, но домакините бяха по-ефективният отбор и откриха резултата с гол на Шеймъс Коулман в 19-та минута. Точно преди почивката Стивън Нейсмит вкара втори гол след очевидна засада.

През второто полувреме "Артилеристите" отново имаха териториално преимущество, но без да създават голови положения. В 82-та минута обаче прострелно центриране на Санти Касорла бе засечено от Аарън Рамзи в мрежата.

В 90-та минута пък Оливие Жиру надскочи Силван Дистен и с глава засече центриране на Начо Монреал. Така Арсенал се спаси от загуба и записа 4-то равенство в последните си 5 мача срещу Евертън.



Мачът започна спокойно, като и двата отбора бяха доста предпазливи. Въпреки ниското темпо на игра в 10-та минута Стивън Пиенар получи контузия и трябваше да бъде заменен принудително от Леон Осман.

Постепенно Арсенал взе инициативата и пренесе играта в половината на домакините. Алекс Окслейд-Чембърлейн направи индивидуален пробив по крилото и отправи удар, но над вратата.

В 15-та минута обаче английският национал бе много по-близо до целта. Пресата на Арсенал принуди Коулман да изчисти лошо и топката дойде право на пътя на Окслейд-Чембърлейн пред наказателното поле, той от движение нанесе техничен удар, но на сантиметри покрай страничната греда.

Гостите изглеждаха по-активният отбор, но в 18-та минута Евертън откри резултата. След пряк свободен удар топката бе разиграна заучено, последва центриране зад защитата и на втората греда Шеймъс Коулмън отблизо засече с глава в мрежата.

Само три минути по-късно "Карамелите" бяха много близо до втори гол. Мертезакер излезе за висока топка, но загуби единоборството и Кевин Миралас получи извеждащ пас с глава. Чембърс също увисна при ситуацията и нападателят на Евертън си поведе с гърди, но след това ударът му от полуволе мина покрай вратата. При ситуацията домакините имаха претенции, че Миралас е бил закачен отзад от Чембърс и трябва да има дузпа, но съдията замълча и на повторенията се видя, че по-скоро е бил прав.

В 25-та минута Арсенал имаше възможност, след като Йозил хитро поднесе назад пред наказателното поле за непокрития Окслейд-Чембърлейн, но той опита подаване вместо удар и сбърка. Пет минути по-късно халфът на Арсенал получи нова възможност да стреля и този път нанесе удар от границата на пеналта, но недостатъчно силен и неточен.

Евертън имаше ново положение от пряк свободен удар, при който Кевин Миралас стреля изненадващо директно към вратата, но топкта мина близо до сглобката на гредите. В 40-та минута домакините имаха опасна контраатака и Лукаку получи центриране по земя в наказателното поле, но остана леко пред топката.

В последната минута на полувремето Евертън вкара   втори гол след двойна съдийска грешка. Първо очевидно нарушение в центъра на терена на Лукаку към Мертезакер не бе отсъдено и това даде начало на контраатака. След това пък белгиецът изведе Стивън Неймист зад защитата и той преодоля Шчесни. Той обаче бе в очевидна засада, която също не бе маркирана от рефера.

На почивката в игра за Арсенал влезе Оливие Жиру. И още в първата минута французинът бе изключително близо до това да намали резултата. Алекс Окслейд-Чембърлейн му даде хубаво копващо центриране зад защитата и Жиру стреля отблизо от воле, но прати топката на сантиметри над напречната греда.

След добрия старт на гостите обаче те отново загубиха идея как да стигнат до вратата на съперника. Арсенал все пак водеше играта, но Евертън добре се защитаваше. За разлика от първото полувреме обаче "карамелите" не организираха контраатаки.

В 66-та минута Оливие Жиру бе близо до гол, след като поучи пас на границата на наказателното поле и нанесе мигновен удар по земя, който обаче мина на сантиметри от страничната греда. При една от редките акции на Евертън Мертезакер направи много неразчетен шпагат и остави Лукаку да пробие зад него, но нападателят направи грешно пас и пропиля атаката.

Жиру пък направи още по-сериозен пропуск, получавайки на десетина метра пред вратата, но силният му удар бе спасен блестящо от Хауърд.  

Четвърт час преди края Арсен Венгер направи двойна смяна, пускайки в игра Джоел Кемпбъл и Санти Касорла на мястото на Чембърлейн и Уилшър. За Евертън пък в игра се появи Ейдън Макгийди. Първоначално това се отрази по-добре на домакините и след пас на Макгийди Нейсмит нанесе силен удар от границата на пеналта, но над вратата.

С напредване на времето атаките на Арсенал започнаха да изглеждат все по-безидейни. В 82-та минута обаче изведнъж лондончани се върнаха в мача. Касорла проби отляво в наказателното поле и отправи прострелно центриране пред вратата, което не бе пресечено от никого и връхлитащият Рамзи с шпагат засече в мрежата.

Ситуацията на терена очевидно се промени и Арсенал вече заигра много по-ентусиазирано. В 85-та минута след центриране от корнер Жиру засече с глава, но неточно. Точно в последната минута обаче френският нападател вкара изравнителен гол.

Месут Йозил даде много силно центриране, което прехвърли всички, но Начо Монреал демонстрира настойчивост и застигна топката до корнер. След това центрира пред вратата и там Оливие Жиру се пребори с мощния Дистен и с глава забоде в мрежата.

 

Евертън - Арсенал 2:2

1:0 Коулман 18
2:0 Нейсмит 45
2:1 Рамзи 82
2:2 Жиру 90

Евертън: Хауърд, Коулман, Дистен, Джагиелка, Бейнс, Бари, Пиенаар (10 Осман), Макарти, Миралас (84 Атсу), Нейсмит, Лукаку (75 Макгийди)

Арсенал: Шчесни, Дебюши, Мертезакер, Чембърс, Монреал, Фламини, Уилшър (74 Касорла), Рамзи, Окслейд-Чембърлейн (74 Кемпбъл), Йозил, Алексис (46 Жиру)