С късен гол на Алексис Санчес Арсенал спечели драматична победа с 1:0 срещу Саутхямптън в мач от 14-я кръг на английската Висша Лига, игран на стадион "Емиратс".

"Артилеристите" имаха преимущество през по-голямата част от мача, направиха някои сериозни пропуска, а и вратарят на гостите Фрейзър Форстър направи страхотни спасявания.

Така мачът вървеше към разочароващо равенство за Арсенал, когато се стигна до 88-та минута.

Тогава Оливие Жиру имаше претенции за дузпа за игра с ръка в наказателното поле, но атаката продължи, Рамзи поднесе назад и Алексис вкара на празна мрежа.

Това бе трета поредна победа за Арсенал и втора поредна загуба за Саутхямптън.

След нея тимът на Арсен Венгер се изкачи на 6-то място на две точки от четвъртия Манчестър Юнайтед и три точки от третия Саутхямптън.


Първото опасно положение за Арсенал бе в 7-та минута, когато Касорла изведе чудесно зад защитата Дани Уелбек, той показа скорост, за да стигне топката преди вратаря, но след това от странична позиция не можа да стреля покрай него.

Саутхямптън отговори със страхотна възможност в 14-та минута. Тогава Грациано Пеле размени чудесно двойно подаване с Дейвис, който с глава го изведе на чиста стрелкова позиция наказателното поле, но от 6 метра италианецът стреля над напречната греда.

Арсенал имаше леко преимущество, но нито един от двата отбора не създаваше много опасни атаки. Все пак в 25-та минута домакините направиха типична многоходова комбинация в наказателното поле, при която Окслейд-Чембърлейн се освободи на стрелкова позиция около точката на дузпата, но острия му удар бе спасен от вратаря.

В 35-та минута домакините имаха интересно положение, при което остро прострелно центриране не бе пресечено добре от защитник на гостите и топката стигна до Уелбек, който с гръб към вратата опита веднага да стреля с пета, но бе неточен.

Алексис както обикновено бе много активен, но на няколко пъти с индивидуална игра загуби топката. Така в 43-та минута гостите организираха атака, при която Пеле стреля силно от двайсетина метра, но Мартинес се хвърли и спаси.

В даденото от съдията допълнително време Дани Уелбек стреля опасно с глава след центриране от фаул, но Форстър показа страхотен рефлекс и изби под гредата.

Саутхямптън започна по-добре второто полувреме и след центриране от корнер Пеле бе намерен на втората греда и си спря топката на гърди, но ударът му от упор бе блокиран от Косиелни. След това гостите имаха и опасна контраатака, но Лонг се полакоми да стреля от трудна позиция и не уцели вратата.

В 60-та минута Арсенал организира бърза атака чрез Уелбек по крилото, накрая Рамзи поднесе към Касорла пред наказателното поле, но той стреля високо над вратата.

В игра за Арсенал влезе Оливие Жиру. И французинът веднага имаше възможност след хубаво дълго подаване на Алексис, но острият му удар бе избит от вратаря. При продължението на атаката Уелбек овладя и поднесе на Касорла, но силният му удар бе блокиран от защитник пред вратата.

Присъствието на Жиру  обаче продължи да дава ефект и в следващата атака нападателят по брилянтен начин поднесе с петичка към Уелбек на чиста позиция в наказателното поле, но неговият удар бе спасен решително от Форстър.

Десет минути преди края Роналдо Куман направи третата си смяна. Това обаче имаше решителни последствия за Саутхямптън, защото само две минути по-късно Алдервейрелд се контузи и напусна терена и така гостите останаха с човек по-малко.

Четири минути преди края феновете по стадиона виждаха как Жиру бележи гол, засичайки с глава топката към горния далечен ъгъл. Форстър обаче се хвърли назад и с невероятно спасяване с една ръка изби от голлинията.

Домакините обаче нямаха време да съжаляват, защото в 88-та минута Алексис откри резултата. След поредно центриране към Жиру в наказателното поле той овладя топката и бе на път да стреля отблизо, но защитник изби с ръка. Съдията не даде дузпа, но при продължилата атака Рамзи се пребори за топката, поднесе я назад пред вратата и Алексис отблизо вкара на празна мрежа.

В следващата атака Жиру отне топката от Уаняма пред наказателното поле, размени пас с Рамзи и бе изведен в наказателното поле. Вместо да стреля обаче той реши да поднесе обратно към уелсеца. Той обаче се бе подхлъзнал леко, което го забави и макар да успя да стигне топката, стреля в тялото на вратаря.

В следващата атака Подолски стреля опасно по диагонал от малък ъгъл, но топката мина покрай вратата.

В допълнителното време пък Алексис имаше претенции за дузпа, след като бе препънат в наказателното поле, но съдията отсъди чиста игра.


Арсенал - Саутхямптън 1:0

1:0 Алексис 88

Арсенал: Мартинес, Чембърс, Косиелни, Мертезакер, Монреал, Фламини, Рамзи, Окслейд-Чембърлейн (65 Жиру), Касорла, Алексис, Уелбек (81 Подолски)

Саутхямптън: Форстър, Клайн, Алдервейрелд, Фонте, Бертранд, Уаняма, Дейвис, Корк (29 Йошида), Лонг (81 Маюка), Пеле, Тадич (61 Мане)