Ливърпул излъга с 2:1 Лудогорец на "Анфийлд" и лиши българските шампиони от заслужена точка на този митичен стадион.

Англичаните дръпнаха в резултата чрез Марио Балотели в 82-ата минута, Лудогорец изравни чрез Дани Абало в 90-ата, но Стиви Джи донесе победата за отбора си след леко спорна дузпа в продължението на срещата.

Трябва да се отбележи, че Роман Безяк натресе гредата при 0:0, а Марселиньо изпусна отличен шанс малко преди попадението на Балотели.

Лудогорец загуби и не успя да донесе първа точка за България от групите на Шампионската лига, но разградчани изиграха велик и феноменален мач.

"Орлите" заслужават само суперлативи за представянето си, след като изнесоха поредна запомняща се продукция в Европа и продължават да пишат история.

Този отбор загуби, но донесе огромно щастие на милиони българи пред екраните и на около 1600 наши сънародници на трибуните, които не спряха да подкрепят разградчани.

Така българските отбори продължават с негативната си серия при гостуванията си в Англия в евротурнирите. Ливърпул пък все пак успя да вземе трите точки и да запише победа №100 за КЕШ и Шампионската лига.


Ливърпул започна атакуващо мача и в началото натисна родните ни шампиони. В 3-ата минута капитанът на домакините Стивън Джерард центрира остро от фаул в наказателното поле на Лудогорец, където обаче Козмин Моци бе най-добре пласиран и изчисти.

Последва груба грешка на Абел Анисе в средата на терена, но за щастие вратарят Милан Борян предвидливо излезе и се намеси решително. Тези две положения стреснаха българите и те успяха да изнесат играта в по-предни позиции.

В 15-ата минута Марио Балотели се освободи в наказателното ни поле, но се замота във финтовете си и топката му бе отнета. Три минути по-късно Марселиньо проби по дясното крило, след което последва центриране в наказателното поле на Ливърпул, където Минев игра с глава, но твърде неточно.

Така се стигна до 21-ата минута, когато Милан Борян спаси Лудогорец. Марио Балотели проби мощно през центъра и стреля, но Моци го блокира, топката обаче попадна в Джерард, който изстреля тупалка, но Борян спаси, след което и Стърлинг не успя да го преодолее.

Последваха силни минути за родните ни шампиони. Първо Марселиньо стреля от дъгата на наказателното поле, но Миньоле спаси, след което нахлу в пеналта на англичаните и там се строполи след съприкосновение с Деян Ловрен, но не последва дузпа.

След половин час игра Мишо Александров центрира от фаул в наказателното поле на Ливърпул, където Козмин Моци се извиси и стреля с глава, но в аут.

В 34-ата минута Марио Балотели се освободи от Моци и стреля от границата на наказателното поле, но топката мина до дясната греда на българите.

Три минути по-късно Кайсара проби по дясното крило, последва пас към Абел Анисе, който стреля силно от дистанция, но топката мина до дясната греда на домакините.

Последва страхотна атака за Ливърпул, при която се създаде уникално меле в наказателното ни поле, но последователно Стивън Джерард и Адам Лалана пропуснаха да вкарат.

В 39-ата минута пък и Мамаду Сако с глава стреля в аут. Това бяха силни моменти за англичаните, но за щастие те не успяха да отбележат.

Второто полувреме започна с положение за Ливърпул. В 48-ата минута Джордан Хендерсън стреля от границата на наказателното ни поле, но Милан Борян без проблеми спаси. 

Пет минути по-късно Стиви Джи изведе перфектно Хави Манкийо сам срещу Милан Борян, но за щастие той стреля твърде неточно над вратата ни. В ответната атака Кайсара проби по крилото, след което стреля мощно, но Миньоле спаси.

След час игра домакините заформиха многоходова атака, но всичко свърши с балонно центриране на Стърлинг и намеса на Борян.

В тези минути домакините натискаха хаотично, но защитата на българите много правилно затваряше празните пространства и не се стигаше до сериозни голови положения.

В 65-ата минута родните ни шампиони изпълниха бързо тъч, при което Роман Безяк се озова на чиста позиция и стреля веднага, но прати топката над вратата.

Малко по-късно Милан Борян направи спасяването на вечерта. Резервата Борини стреля с глава и прати топката под гредата, но Борян с една ръка се протегна и отрази.

Три минути по-късно Лудогорец тресна гредата. Марселиньо пусна страхотен пас към Безяк и го изведе сам срещу Миньоле, но Безяк стреля в дясната греда и изпусна най-чистото положение в мача до този момент.

Последва и шанс за Марселиньо, но той от чиста позиция стреля до гредата. Така се стигна до 82-ата минута, когато Марио Балотели получи топката в пеналта, пребори се с Козмин Моци и технично вкара за 1:0.

Българите обаче се вдигнаха, натиснаха англичаните и само три минути по-късно имаха пореден уникален шанс, но отново Марселиньо не успя да намери мрежата.

Така се стигна до 90-ата минута, когато резервата Дани Абало бе изведен сам срещу Миньоле и технично го преодоля за 1:1.

Лудогорец заслужено докосваше точката, но в 93-ата минута Александър Александров върна една топка към Милан Борян, който се оплете и позволи на Борини да му отнеме, след което го събори в пеналта - леко спорна дузпа за Ливърпул.

Зад топката застана Стивън Джерард и вкара за 2:1. Така англичаните взеха победата и лишиха Лудогорец от заслужена точка.

Ливърпул - Лудогорец 2:1

Голмайстори:

1:0 Балотели (82)
1:1 Абало (90)
2:1 Джерард (90+3 дузпа)

Ливърпул:22.Симон Миньоле, 6.Деян Ловрен, 17.Мамаду Сако, 18.Алберто Морено, 19.Хави Манкийо, 8.Стивън Джерард, 10.Фелипе Коутиньо (66-Лукас Лейва), 14.Джордан Хендерсън, 20.Адам Лалана (66- Борини), 31.Рахим Стърлинг, 45.Марио Балотели

Лудогорец: 26.Милан Борян, 80.Жуниор Кайсара, 27.Козмин Моци, 15.Александър Александров, 25.Йордан Минев, 18.Светослав Дяков(85-Ешпиньо), 12.Абел Анисе, 7.Михаил Александров, 93.Върджил Мисиджан (74-Абало), 83.Мареслиньо, 9.Роман Безяк (86-Хамза)