За пореден път в мач на Барселона в Шампионската Лига се говори за съдийството. В последните няколко години това се превръща в тенденция.

Миналия сезон беше при изгонването на Тиаго Мота срещу Интер, когато Серхио Бускетс гледаше лукаво към съдията, докато се въргаляше театрално по терена.

Преди две години пък бе прословутият мач срещу Челси, когато съдията спести 3 очевидни дузпи за сините.

През 2006-та година пък бе отменен абсолютно редовен гол на Андрий Шевченко на полуфиналите срещу Милан, който щеше да прати "росонерите" на финала срещу Арсенал.

Прави впечатление обаче, че и четирите скандални мача са при реваншите. И това не е случайно. Истината е, че именно в реванша всяко едно действие на съдията се гледа под лупа. Защото няма възможност то да бъде компенсирано.  В първите мачове също се допускат грешки, но те остават в сянката на очаквания втори двубой.

И именно в тези първи двубои Барселона има своя дял от съдийски тесли.

Сега всички говорят за червения картон на Ван Перси, но забравят абсолютно редовния гол на Лео Меси на "Емирейтс", който бе отменен от съдията.

Миналата година изгонването на Мота бе абсурдно, но пък в първия мач имаше гол от засада на Милито, който бе признат за редовен.

Всеки знае името на Том Хенинг Овребро, който спести дузпите на Челси на "Стамфорд Бридж" през 2009-та година. Но вероятно дори и повечето каталунски фенове вече не си спомнят, че в първия мач Тиери Анри имаше не по-малко основателни поводи да поиска дузпа за нарушение на Босингва.

Всичко това идва да покаже, че съдийството е всичко друго, но не и тенденциозно в полза на Барселона. Ако УЕФА искаше да помага на Барселона, достатъчно е съдиите да свирят спорните положения за каталунците още в първите мачове.

Затова всякакви теории за конспирации просто няма как да бъдат приемани насериозно. Истината е, че Барселона продължава напред, защото е по-добрият отбор. А Арсенал, Челси и Интер трябва да се замислят как да играят футбол. Истински футбол, такъв какъвто се предполага че трябва да бъде радост за окото на феновете.

За съжаление на Барселона обаче, скандалните съдийски отсъждания точно в реваншите на мачовете, когато вниманието на феновете, журналисти и специалисти е най-голямо, засенчва иначе прекрасната им игра. Така вместо всички да говорят за пълното превъзходство на каталунците и елегантния им футбол, се коментира "какво щеше да бъде, ако съдията не беше отсъдил така".

Това помрачава успехите на каталунците и те не успяват да оберат напълно заслужените си лаври. И вероятно печелят много по-малко нови фенове, отколкото "жертвите" на съдийските отсъждания в лицето на Челси, Интер и Арсенал.  Което е нелогично и жалко. И именно поради тази причина истинската жертва в случая е Барселона.

Защото футболът се играе заради феновете. А в последните години Барселона спечели много трофеи, но не и нови фенове.

Филип Георгиев, Gol.bg