Европейският и световен клубен шампион Барселона победи Атлетик Билбао с 2:0 в мач от 30-тия кръг на испанската Ла Лига, който се игра на стадион "Ноу Камп".

Испанският първенец откри резултата малко преди почивката след свиреп удар на Андрес Иниеста, а малко след почивката Лионел Меси реализира отсъдената дузпа за спорно нарушение срещу Тейо.

"Блаугранас" отправиха цели 17 изстрела (12 от които точни) към вратата на съперника. Момчетата на Марсело Биелса не приличаха на себе си и завършиха мача със скромните два удара, един от които бе точен.

След победата тази вечер Барса събра 72 точки и отново остана на 6 пункта зад лидера в класирането Реал Мадрид, а Атлетик Билбао е 11-ти с 38 точки на сметката си.



Срещата започна с добра атака на баските отляво, при която Де Маркос центрира към малкия пеналт, но там Виктор Валдес излезе и улови. Малко след това Алексис развинти защитата на гостите и подаде към Меси, но домакините спечелиха само корнер.

В петата минута на сблъсъка Дани Алвеш отправи снаряд от 30 метра и Ираисос изби с мъка, след това от точката на дузпата Жерар Пике шутира моментално след пас отляво, но кълбото профуча покрай вратата.

Малко след това Меси копна топката за Дани Алвеш, той пусна към Тиаго Алкантара и испанецът с бразилска кръв разпечата вратата на Билбао - съдийската бригада обаче маркира засада, след като Алкантара бе на сантиметри зад гърба на защитата в момента на подаването към него.

След четвърт час игра Токеро нанесе неточен удар с глава, но той също се оказа в положение на засада. Това бяха минутите, в които каталунците бяха доста по-активни от своя опонент и играта се водеше предимно в половината на гостуващия състав.

В средата на първото полувреме Адриано реши да обстрелва вратата на Атлетик, но шутът на бразилеца премина доста неточно встрани от целта.

След това Меси получи фаул за задържане на 25 метра от вратата на съперника. Аржентинецът стреля моментално, още докато стената на баските се подреждаше и в последния момент Ираисос изби в корнер.

После Меси центрира на далечната греда и там Пике засече кълбото от трудна позиция, а на голлинята Ортенече изчисти в последния възможен момент, а минути по-късно шут на Иниеста също бе отразен.

В следващите няколко минути каталунците налагаха зверски натиск и техният опонент се справяше с доста големи усилия. "Блаугранас" разиграваха топката с типичните чести подавания, но трудно намираха пространство да нанесат решителния удар срещу добре построената защита на Билбао.

Защитният вал на Атлетик все пак се пропука преди почивката. В 40-тата минута Алексис Санчес открадна топката, подаде я към Меси, който веднага потърси втурналия се отдясно Андрес Иниеста. Футболният магьосник напредна, избяга от шпагата на преследващия го бранител и със зверска тупалка се опита да скъса мрежата зад Ираисос, който залегна под обстрела на Иниеста. Така Барса поведе с 1:0, но момчетата на Гуардиола продължиха да атакуват в бясно темпо.

Веднага след това Лионел Меси осъществи феноменален индивидуален пробив, навлезе в наказателното поле на гостуващия тим и стреля с левия крак по диагонала отляво, но стражът на съперника спаси.

Последният съдийски сигнал за първата част дойде без никакво продължение, за радост на клетите баски, които нямаха нито един удар към Виктор Валдес, за сметка на десетте шута на каталунците, които контролираха топката в 65% от игровото време, но най-впечатляващ бе начинът, по който момчетата на Гуардиола прегазиха своя опонент през първите 45 минути, налагайки убийствен натиск.

Пет минути след почивката Лионел Меси имаше добра възможност да отбележи, но неговият шут бе блокиран от защитник на гостите. Малко по-късно Меси подаде към Кристиян Тейо отляво, младокът стреля с вътрешен фалц, но вратарят на гостите парира.

В 57-та минута Тейо се втурна по левия фланг и влезе в борба за терен с Хави Мартинес. Младият футболист на Барса видя, че вече си скъси ъгъла за стрелба и затова се просна на терена, търсейки контакт с Мартинес, който от своя страна изобщо не наруши правилата. Главният съдия обаче посочи бялата точка и Лионел Меси реализира наказателния удар.

В средата на второто полувреме Бускетс подаде към Иниеста извън наказателното поле и вторият стреля от движение. Кълбото се закачи в тялото на Меси и за малко да излъже Ираисос, който все пак изби в корнер. Четвърт час преди края на срещата Меси потърси своя втори гол, отправяйки много прецизен, но слаб удар към левия ъгъл на вратаря на Билбао, който се хвърли и улови кълбото.

В 80-тата минута Атлетик отправи първия си удар в двубоя, когато Муниаин бе изведен отдясно. Играчът на гостите елиминира Валдес, но малко пред голлинията Жерард Пике изчисти в корнер.

В 89-тата минута Лионел Меси навързо няколко защитници на съперника, след което подаде вляво към влезлия като резерва Сейду Кейта, който заложи на мощен шут с левия крак, пращайки топката в трибуните, след като кълбото се отби от напречната греда. Секунди след това и Педро не успя да се разпише.


Барселона - Атлетик Билбао 2:0

1:0 Андрес Иниеста - 40'

2:0 Лионел Меси - 57, дузпа



Барселона:
Валдес, Пике, Масчерано, Адриано, Алвеш, Бускетс, Алкантара, Иниеста (Шави - 77'), Меси, Тейо (Педро - 62'), Санчес (Кейта - 83')

Атлетик:
Ираисос, Мартинес, Екиса, Ираола, Ортенече, Итураспе, Де Маркос, Сусаета, Перес (Ерера - 46'), Гомес (Муниаин - 46'), Токеро (Йоренте - 58')