Челси постигна велик триумф и за втори път в историята си се класира за финал на Шампионската Лига.

Макар да играха повече от 50 минути с човек по-малко, англичаните измъкнаха изненадващо равенство 2:2 в реванша срещу Барселона на "Ноу Камп" и с общ резултат 3:2 се класира за финала.

Провалът на Барса бе и личен провал на Лео Меси, който направи няколко пропуска през първото полувреме, пропусна дузпа през второто, а накрая удари и гредата.

Така аржентинецът вече в 8-ми мач не може да вкара гол срещу Челси, а пък Барселона вече в 7 поредни мача няма победа над "сините".

В един момент обаче изглеждаше, че късметът няма да е на страната на "сините", които тази вечер играха с бели екипи.

Барселона поведе в резултата чрез Серхио Бускетс, Джон Тери си изкара много глупав червен картон, а скоро след това Андрес Иниеста направи 2:0.

Точно преди почивката обаче Рамиреш вкара ключовия гол на чужд терен, който вдъхна надежди на Челси. Веднага след почивката пък дойде и пропускът на Меси от бялата точка. До края Барса натискаше, но така и не вкара нужния трети гол, а в допълнителното време Фернандо Торес изравни за Челси и сложи точка на спора.

Героичното представяне на Челси до голяма степен напомняше това на водения от Жозе Моуриньо Интер пред 2 години. Тогава италианците също останаха с човек по-малко на реванша срещу Барселона от полуфиналите на Шампионската Лига на Ноу Камп, но уддържаха до края и се класираха на финала.

Сега Челси може да се изправи на тазгодишния финал именно срещу Жозе Моуриньо и водения от него Реал Мадрид. Утре "Кралския клуб" ще се изправи срещу домакините на финала Байерн Мюнхен.

Триумфът на Челси леко бе помрачен от факта, че цели четирима футболисти ще пропуснат финала заради картони. Това са голмайсторът Рамиреш, Раул Мейрелеш, Бранислав Иванович и капитанът Джон Тери.

Отборът на Роберто ди Матео обаче може да потърси оптимизъм от историята. А тя сочи, че винаги когато финалът на турнира на Шампионите е в Мюнхен, триумфира отбор за първи път. През 1979 година това бе Нотингам Форест, през 1993 Олимпик Марсилия, а през 1997 Борусия Дортмунд.


В състава на Барса предварителните прогнози се оправдаха и Жерард Пике бе намерил място в състава. Малко изненадващо обаче то не бе за сметка на Масчерано, а на мястото на Дани Алвеш. В сравнение с първия мач с Лондон имаше и още една промяна и тя бе титулярното място на Куенка за сметка на Адриано. За разлика от Пеп Гуардиола Роберто ди Матео заложи на абсолютно същия състав, който игра преди седмица на "Стамфорд Бридж".

Още в 3-та минута Лео Меси бе на сантиметри от гола. Аржентинецът размени две двойни подавания с Алексис пред наказателното поле и матира защитата на Челси, но след това от десетина метра стреля неточно покрай страничната греда.

След центриране на Иниеста Петер Чех увисна под топката, но зад него Ашли Коул изчисти пред голлинията.

Още преди да е минала 10-та минута Челси получи неприятен удар. Гари Кейхил се самоконтузи при един шпагат и след неуспешен опит да се върне на терена в 12-та минута принудително бе заменен от Жозе Босингва.

Интересното е, че само 4 минути по-късно и Жерард Пике получи удар. Той бе нанесен буквално от съотборника му Виктор Валдес, който при скок за една висока топка отнесе главата на Пике и го нокаутира. Защитникът лежа в несвяст около минута и след това продължи игра.

В 19-та минута отново Меси пропусна невероятно положение за гол. След атака през центъра на защитата на Челси Фабрегас даде страхотен пас с гръб към вратата и изведе аржентинеца сам срещу вратаря, но той стреля от упор право в него.

Жерард Пике явно все още продължаваше да бъде замаян и в 24-та минута изпусна леко Дидие Дрогба в наказателното поле, но от малък ъгъл нападателят на Челси нямаше как да преодолее Валдес.
Това накара Пеп Гуардиола мигновено да замени защитника и на негово място се появи Дани Алвеш.

Въпреки че имаше пълно териториално преимущество, Барселона изпитваше сериозни затруднения да преодолее сгъстената защита на Челси. И сякаш бе признак на разочарование това, че Иниеста пробва удар от доста далечна дистанция, който обаче бе много слаб и неточен.

В 35-та минута обаче малко изненадващо с оглед играта на терена Барса откри резултата. С основна заслуга бе Дани Алвеш, който изведе непокрит в наказателното поле Куенка, той поднесе успоредно пред вратата и след като топката мина през всички играчи в наказателното поле, Бускетс я засече на празна мрежа.

Този гол не се отрази добре на психиката на англичаните и Джон Тери направи ужасна глупост, която му донесе червен картон. При спряла игра той реши тайничко да ритне с коляно Алексис Санчес в гърба. Това обаче не остана незабелязано и капитанът на "сините" заслужено бе изгонен. Това бе първия червен картон за Тери в Шампионската Лига, който той получи в своя мач номер 86 в турнира.

С човек повече каталунците почти веднага нанесоха втори удар. Лео Меси изведе Иниеста зад защитата и останал сам срещу вратаря, той стреля покрай него в мрежата.

При това положение вероятно всички счетоха мача за приключен. Отпускането в редиците на каталунците обаче бе използвано от Челси, който нанесе ключов ответен удар точно преди края на полувремето. Франк Лампард изведе Рамиреш в коридор зад защитата и бразилецът демонстрира уникално хладнокръвие, копвайки топката с лоб над Валдес.

Логично веднага след започване на второто полувреме Барса наложи тотален натиск. Още в 47-та минута каталунците имаха много добро положение, когато топката бе лошо изчистена от защитник на пътя на Иниеста, но неговия удар рикошира и профуча покрай гредата.

В следващата атака пък съдията отсъди дузпа за Барселона, която бе трудно да се каже, че е безспорна. Фабрегас размени двойно подаване в наказателното поле и Дидие Дрогба опита с закъснял шпагат да му избие топката отзад. Халфът на Барса падна на земята, като дори на повторенията бе трудно да се види дали има контакт с крака на халфа.

Дузпата със сигурност щеше да бъде коментирана много подробно след мача, но дебатите станаха безпредметни, тъй като Лео Меси пропусна поредната си дузпа. Той стреля силно към горния десен ъгъл, но нацели напречната греда. Това бе осмата му пропусната дузпа от 33 опита.

Барса продължи да атакува и в 55-та минута след центриране на Алвеш Алексис Санчес стреля с глава от 6-7 метра разстояние, но прати топката встрани от вратата.

Челси се затрудняваше да мине центъра. Дори и без да прави това обаче Дидие Дрогба оставаше заплаха за вратата на Барса. При една контраатака, при която нямаше подкрепление, той пробва силен удар от центъра и Виктор Валдес трябваше да се хвърля, за да спасява със сетни сили.

За Барса Куенка получи възможност да стреля от странична позиция в наказателното поле, но прати топката в тялото на Петер Чех.

В средата на полувремето натиска на каталунците леко отслабна и на два пъти Челси създаде опасности. Първо след центриране от корнер Валдес не се намеси много добре и Иванович стреля с глава, но неточно. След това пък влезлият като резерва Калу получи страхотно подаване зад защитата, но показа много лош контрол и не успя да се окаже на стрелкова позиция пред вратата.


В 82-та минута Алексис вкара топката в мрежата, но още преди да получи подаването от Дани Алвеш страничния съдия правилно бе отсъдил тънка, но съществуваща засада.

В следващата минута нямаше засада, но гредата се оказа верен помощник на Петер Чех. Лео Меси финтира защитник пред наказателното поле и отправи удар между краката на друг бранител, но топката тресна страничната греда.

В 90-та минута включилият се в атака Масчерано отправи остър удар по земя от границата на наказателното поле, но Петер Чех изби в корнер. След центрирането Карлес Пуйол стреля с глава, но високо над вратата.

В първата минута на даденото от съдията продължение Челси вкара втори гол и сложи точка на спора. Каталунците бяха хвърлили всичко в атака и нямаше нито един защитник в тяхната половина. Това позволи на Торес да бъде изведен сам срещу вратаря, като не бе в засада, тъй като получи паса преди централната линия. Поне на 20 метра зад него нямаше никой и той спокойно напредна, заобиколи Валдес и вкара на празна мрежа.


Барселона - Челси 2:2

1:0 Бускетс 35
2:0 Иниеста
2:1 Рамиреш 45+1
2:2 Торес 90+1

Червен картон: Тери 37

Барселона: Валдес, Пуйол, Пике, Масчерано, Бускетс, Шави, Иниеста, Фабрегас (74 Кейта), Куенка (68 Тейо), Меси, Алексис

Челси: Чех, Иванович, Тери, Кейхил (12 Босингва), Ашли Коул, Оби Микел, Рамиреш, Лампард, Мейрелеш, Мата (58 Калу), Дрогба (80 Торес)