Барселона и Аякс може никога преди да не са се срещали в официален мач, но двата клуба имат доста общо, що се отнася до играчи и треньори, станали съпричастни с историята и на двата тима.

Без съмнение най-легендарната фигура, защитавала цветовете на двата еврогранда, е Йохан Кройф. Той е постигал успехи в Амстердам и Каталуния и като футболист, и като треньор.

Като футболист холандецът преминава от Аякс в Барселона през 1973 година, след като преди това е спечелил три пъти поред Купата на европейските шампиони с амстердамския клуб. Впоследствие Кройф забива 48 гола в 143 мача и помага на Барса да спечели титлата през 1974 година - за пръв път от 14 сезона.

Когато прекъсва кариерата си като футболист, 3-кратният носител на "Златната топка" застава на кормилото на Аякс през 1985 година и успява да спечели КНК. След 3 години той се завръща в Барса и като треньор, ставайки част от един от най-успешните периоди в историята на каталунците. За 8 години той завоюва КНК, КЕШ, Купата на краля, Суперкупите на Европа и Испания, както и 4 шампионски титли.

Луис ван Гаал пък, носител на трофея от Шампионската лига за 1995 година, наследява на треньорския пост в Барса Сър Боби Робсън. Той привлича в Барселона доста свои сънародници - Уинстън Богарт, Михаел Райцигер, Патрик Клуйверт, Марк Овермарс и братята Де Бур. През следващите години те помагат на "червено-сините" да спечелят две шампионски титли, както и Купата на Краля.

Бившият холандски дефанзивен полузащитник Франк Райкард, който завършва кариерата си като играч в Аякс, става следващото "лале", треньор на Барса. Тогава друг холандец - Едгар Давидс е взет под наем от Ювентус, а през 2006 година, начело с Райкард, "каталунците" печелят най-престижния европейски клубен турнир за втори път в историята си. 

Защитникът Максуел и нападателят Златан Ибрахимович са други кадри на Аякс, играли и в испанския тим. Датчанинът Михаел Лаудруп пък подписва с Аякс през 1997 година - три сезона, след като се е разделил с Барселона. Полузащитникът Роджър Гарси, защитникът Олегер Пресас, Исаак Куенка и Боян Къркич пък са последните "каталунски" попълнения на Аякс.