Барселона за кратко се затрудни с Картахена, но все пак обърна третодивизионния тим и победи с 4:1 в първи мач от шестнайсетина финалите за купата на Испания.

В състава на каталунците липсваха освен контузения Меси, също така и Неймар, Шави и Иниеста. Домакините се възползваха от това и в началото на мача изненадващо откриха чрез Фернандо Ортега.

След това обаче Барса наложи контрол над мача и първо изравни чрез Педро, а след това обърна резултата с гол на Фабрегас. След почивката отново Педро се разписа с втория си гол в мача. В самия край пък младокът Донгу оформи крайния резултат с първия си гол с екипа на каталунците.

Така тимът на Тата Мартино реши всичко още в този мач и реваншът на 17 декември е напълно протоколен.


Домакините можеха изненадващо да открият резултата още в 6-та минута. Центриране отдясно бе изчистено от Карлес Пуйол на пътя на 10 и той от десетина метра нанесе силен удар, но топката профуча на сантиметри от страничната греда.

Три минути по-късно Картахена организира много опасна атака и Фернандо бе изведен по крилото зад Пуйол, стигна до наказателното поле, но там пробва неуспешен финт. След центрирането от корнера топката отново не бе изчистена добре, Мариано я пое пред наказателното поле и стреля малко над напречната греда.

В 16-та минута добрата игра на домакините доведе до заслужено откриване на резултата. Фернандо бе изведен в коридор между Адриано и Пуйол, напредна в наказателното поле и там с диагонален удар преодоля Пинто.

В средата на полувремето Барса имаше отлично положение за гол, но Педро направи невероятна глупост. В опит да избие топката защитник практически изведе Педро абсолютно сам срещу вратаря в наказателното поле. Вместо да стреля обаче нападателят на Барса отклони встрани за съотборник, който обаче не бе сам и покриващият го бранител изби  в корнер.

Малко след това Фабрегас пробва техничен диагонален удар, но прати топката покрай далечната греда.

В 29-та минута каталунците бяха много близо до изравняването, когато Адриано центрира точно към Алексис пред вратата и той засече остро с глава, но Лимонес направи чудесно спасяване.

Малко след това гостите имаха много опасна контраатака, при която Фабрегас изведе Педро с пространство пред себе си, но този път изпусна момента да подаде встрани на непокрития Алексис. Все пак той спечели пряк свободен удар точно на границата на наказателното поле и Фабрегас стреля над стената, но разтърси мрежата от горната страна на гредата.

Барса обаче продължи да играе активно и в 36-та минута най-активният на терена Педро изравни. Той бе изведен по крилото от Фабрегас, като засадата му бе покрита от защитник на другия край на терена. Това позволи на Педро да се откъсне непокрит в наказателното поле и с удар покрай вратаря опъна мрежата.

Две минути по-късно Барса имаше ново отлично положение, при което Сержи Роберто получи перспективен пас, но за разлика от Педро напредна много бавно, а накрая отправи много слаб удар, който не затрудни вратаря.

В 39-та минута като по чудо не падна трети гол. Този път Алексис бе изведен при положение на очевадна засада, която обаче не бе видяна единствено от съдията. Чилиецът обаче първо направи грешен пас пред вратата, а след като топката бе избита отново в него, от малък ъгъл не можа да преодолее вратаря.

Две минути преди почивката Барса стигна до пълен обрат. Адриано бе изведен отдясно, центрира в наказателното поле и там Фабрегас от движение засече безпощадно в мрежата.

Доминацията на Барса продължи и след почивката. Каталунците притиснаха съперника пред неговото наказателно поле и спокойно търсеха шансовете си. Още във втората минута Фабрегас отправи удар, но неточно. В 55-та обаче отново той бе намерен напълно непокрит на границата на наказателното поле, но се забави прекалено много и накрая стреля право във вратаря.

В 72-та минута обаче Алексис направи пропуск, който ще бъде много силен претендент за номер едно през сезона в цяла Европа. Фабрегас бе изведен отляво в наказателното поле и поднесе пред вратата. Там Алексис бе непокрит и имаше празна мрежа пред себе си, но направи по-трудното и от пет метра стреля над напречната греда.

Последва сериозен пропуск и на Алба, макар от не толкова чиста позиция. Той бе изведен леко вляво в наказателното поле и пробва силен удар, но не намери очертанията на вратата.

В 76-та минута закономерно падна трети гол за Барса. Алексис даде извеждащ пас за Педро, той показа скорост и изскочи зад двама защитника. Останал сам срещу вратаря го залъга с бърз финт и вкара на празна мрежа.

До края мачът сякаш се доиграваше, но в последната минута влезлият като резерва младок Донгу вкара четвърти гол. Педро започна индивидуална акция и от петнайсетина метра стреля в страничната греда, топката рикошира на пътя на 18-годишния камерунец и той направи добавка отблизо.


Картахена - Барселона 1:4

1:0 Фернандо 16
1:1 Педро 36
1:2 Фабрегас 42
1:3 Педро 75
1:4 Донгу 90

Картахена: Лимонес, Антонито, Астраин, Мариано, Риау, Давид Морено, Маркос, Феде, Де Лерма (57 Менудо), Сурдо (70 Дани Руис), Фернандо (85 Мехиас)

Барселона: Пинто, Адриано, Бартра, Пуйол, Алба (81 Монтоя), Сонг, Бускетс, Сержи Роберто, Фабрегас, Алексис (78 Донгу), Педро