С два гола на Неймар Барселона измъкна трудна победа с 2:1 над Виляреал в мач от 16-я кръг на испанската Примера Дивисион, игран на стадион "Ноу Камп".

Бразилецът откри резултата от дузпа в средата на първото полувреме, отсъдена за игра с ръка на защитник на гостите в наказателното поле.

Веднага след почивката Матео Мусакио изравни резултата с удар с глава след центриране от корнер. В средата на полувремето обаче отново Неймар изведе Барса напред, получавайки пас на празна врата от Алексис.

Благодарение на победата Барса дръпна начело в класирането с 5 точки пред Реал Мадрид, който се провали по-рано днес. Атлетико Мадрид е на 3 точки зад Барса, но утре трябва да изиграе своя мач срещу Валенсия.



Барса можеше да открие резултата още в 5-та минута, когато след центриране от корнер Алекс Сонг овладя топката в наказателното поле и стреля отблизо, но уцели страничната греда.

Малко по-късно отново камерунецът се включи в атака и получи подаване в наказателното поле от Неймар, но не намери съотборник с подаването си встрани пред вратата.

Първата опасна атака на Виляреал бе в 15-та минута, когато Дос Сантос проби по лявото крило и поднесе назад в наказателното поле, но Акино не можа да засече топката от десетина метра.

Неймар бе най-активен в състава на Барса и имаше опасна атака, навлизайки срещу един защитник в наказателното поле, но не успя да го финтира.

В 28-та минута именно Неймар откри резултата. След центриране на Алба топката се удари в ръката на Марио Гаспар и макар да изглеждаше неволно, съдията посочи бялата точка. Неймар застана зад топката и не сбърка.

Този гол очаквано успокои каталунците и те наложиха типичното превъзходство във владение на топката. Статистиката показа 73 срещу 27 процента в тяхна полза. Това обаче не водеше до много голови положения.

Все пак пет минути преди почивката Барса имаше златен шанс да вкара втори гол. Алексис се оказа непокрит пред вратата, но ударът му не бе достатъчно силен и това позволи на Асенхо да се хвърли и да направи страхотно спасяване с една ръка.

Само три минути след почивката Виляреал изравни резултата. След центриране от корнер Марк Бартра изпусна Мусакио и той с глава засече топката в мрежата.

Барса се опита да отговори с удар от дистанция на Алексис, но той прати топката право в ръцете на вратаря.

Мартин Монтоя имаше възможност за опасна атака след като бе изведен отдясно в наказателното поле, но пред вратата не можа да намери съотборник встрани.

Играта на Барса не вървеше и това принуди Тата Мартино да пусне в игра Шави на мястото на Сонг. И домакините бързо стигнаха до голово положение, след като Фабрегас бе изведен срещу вратаря, но стреля право в него.

В средата на полувремето обаче халфът се реваншира, изработвайки втори гол за Барса. Той даде хубаво копващо подаване зад защитата за Алексис, който не бе в засада. Чилиецът овладя зад защитата и без да се лакоми поднесе встрани за Неймар, който засече на празна мрежа.

При това положение Барса отново наложи контрол и този път не допусна повече грешки. Андрес Иниеста пък бе близо до трети гол с много хубав удар по земя извън наказателното поле, но Асенхо се хвърли  и изби до страничната греда.

Три минути преди края каталунците организираха чудесна контраатака, но накрая отново Монтоя опропасти нещата с много грешен пас в наказателното поле. Малко след това пък влезлият като резерва Сержи Роберто направи същото, давайки грешен пас към Неймар при ситуация двама на един футболисти.

Неймар явно се зарази от тях и в допълнителното време също пропусна да намери непокрития Педро.

Барселона - Виляреал 2:1

1:0 Неймар 28 дуз.
1:1 Мусакио 48
2:1 Неймар 68

Барселона: Пинто, Монтоя, Бартра, Пике, Алба, Сонг (62 Шави), Бускетс, Иниеста, Фабрегас (87 Сержи Роберто), Алексис (83 Педро), Неймар

Виляреал: Асенхо, Марио, Мусакио, Дорадо, Хауме Коста, Пина, Еду Рамос (64 Уче), Акино (74 Перейра), Тригуерос, Ернан Перес, Джовани Дос Сантос