Барселона разгроми Елче с 4:0 в среща от 18-я кръг на испанската Ла Лига, която се игра на стадион "Ноу Камп". Играч на мача стана Алексис Санчес, забил хеттрик.

Каталунците откриха резултата в самото начало на мача, когато Алексис Санчес засече прецизното центриране на Жорди Алба. Малко след това Педро се възползва от перфектното подаване на Сеск Фабрегас от дълбочина и удвои аванса на своите.

След почивката Шави пропусна дузпа, но в средата на втората част Санчес реализира две бързи попадения - след пас на Педро и от пряк свободен удар.

Победата върна Барселона на върха в класирането, с актив от 49 точки, колкото има и Атлетико Мадрид. Елче остава на 15-та позиция, със 17 пункта на сметката си.


Още в първата минута на двубоя Барса можеше да открие резултата. Андрес Иниеста изведе Алексис Санчес с чудесен пас в наказателното поле, но чилиецът стреля в тялото на вратаря Тоно. Съдийската бригада все пак отсъди доста спорна засада.

Логичното все пак се случи в седмата минута - Шави разтегли вляво към Жорди Алба, който центрира в наказателното поле и от границата на малкия пеналт Алексис Санчес бе безпощаден, изпреварвайки трима бранители.

Гостите имаха претенции за дузпа, когато Сеск Фабрегас влезе твърдо в краката на Сапунару в наказателното поле на "блаугранас", но не последва сигнал от рефера.

Не бе изминал четвърт час от началото на срещата, когато Елче спретна много добра атака отляво. Боаки получи топката в наказателното поле и шутира с левия крак, но кълбото се отби в гредата.

Пропуснали отлична възможност за изравняване на резултата, гостите моментално бяха наказани. Сеск Фабрегас забеляза включването на Педро и го намери с пас по конец. Острието финтира вратаря и чукна топката в опразнената врата.

В средата на първото полувреме Фабрегас и Педро отново демонстрираха великолепно разбирателство. Сеск получи топката в наказателното поле и без да се забавя върна назад към Педро, чийто силен удар от петнайсетина метра профуча покрай дясната греда.

Половин час след началото на срещата пред Педро се откри нова възможност. Бранител на Елче не изчисти добре и в близост до точката на дузпата испанският национал реши да прехвърля вратаря на противника. Той го стори, но прехвърли и рамката на вратата.

Каталунците продължиха да се забавляват с бързи и къси подавания. Педро отново бе изведен в наказателното поле, но след като финтира бранител предпочете да чукне към Андрес Иниеста, чийто шут с левачката бе спасен от Тоно.

Последва непряк свободен удар за домакините в наказателното поле на Елче. Шави опита късмета си на два пъти, но и в двата случая нацели стената.  Малко преди почивката Алексис стреля покрай дясната греда.

Още в началото на втората част Барселона получи право да изпълни 11-метров наказателен удар, след като Сапунару не игра чисто срещу Сеск Фабрегас в наказателното поле. Шави застана зад топката, но я прати на педя покрай дясната греда.

Монтоя се опита да изненада гостите с прострелно центриране отдясно, но Алексис и Пике се разминаха с топката. Домакините продължиха да доминират и малко след това Педро изпрати фалцов снаряд, преминал покрай сглобката на вратата, пазена от Тоно.

В средата на второто полувреме Андрес Иниеста изведе Педро в наказателното поле. Острието не се полакоми, а намери напълно непокрития Алексис Санчес вдясно и за чилиецът остана лесната задача да вкара на празна врата.

В 69-тата минута Барса получи право да изпълни пряк свободен удар, на около 25 метра от вратата на противника. Зад топката застана Алексис Санчес, който я завъртя майсторски над стената и матира Тоно.

Петнайсетина минути след това шампионите имаха претенции за дузпа, след като Андрес Иниеста бе съборен от противников защитник в наказателното поле. Реферът обаче даде знак играта да продължи. Към края на мача Тоно улови удар на влезлия като резерва Неймар.

 

Барселона - Елче  4:0

1:0  Алексис Санчес - 7'

2:0  Педро - 16'

3:0  Алексис Санчес - 63'

4:0  Алексис Санчес - 69'

 

Пропусната дузпа:  Шави (Барселона) - 48'

 

Барселона:  Валдес, Пике, Бартра, Монтоя, Алба, Сонг, Шави (Роберто - 65'), Иниеста, Фабрегас, Педро (Неймар - 81'), Алексис Санчес (Тейо - 74')

Елче:  Тоно, Ботия, Ломбан, Сапунару (Мантекон - 80'), Албакар, Карлос Санчес (Маркес - 67'), Перес, Хил, Фидел (Ману - 61'), Нигес, Боаки