Барселона тресна Селта с 3:0 в среща от 30-ия кръг на испанската Ла Лига, която се състоя на стадион "Ноу Камп". По този начин Барса излезе на върха в класирането поне за два часа, водейки с две точки на столичните Реал и Атлетико.

Шампионите откриха резултата още в шестата минута чрез Неймар, който вкара на празна след паса на Алексис. После Лео Меси добави втори гол за Барса, възползвайки се от чудесното извеждащо подаване на Иниеста.

Селта заигра по-добре след почивката, но в средата на второто полувреме Неймар сложи точка на спора с второто си попадение. С втора асистенция се отличи Алексис.

За втори път този сезон Барселона побеждава Селта с 3:0, постигайки класическа победа и при гостуването си в края на месец октомври.


Каталунците очаквано се настаниха в половината на своя опонент и още в четвъртата минута Лионел Меси вкара топката в мрежата. Попадението правилно бе отменено заради тънката засада на аржентинеца при подаването на Андрес Иниеста към него от дълбочина.

Само няколко секунди след това обаче Барса все пак откри резултата. Меси залъга защитата и чукна към Алексис Санчес в наказателното поле. Той продължи с остро центриране към останалия сам на празна врата Неймар и кариоката попадна в прегръдките на съотборниците си.

Шампионите продължиха да играят на върха на засадата, повтаряйки упражнението, при което Иниеста извежда Меси в наказателното поле. Страничният съдия отново вдигна флагчето и спря устрема на аржентинеца.

Малко преди да изтече десетата минута на двубоя Неймар нахлу в наказателното поле и след като финтира Ортенече, реши да върне жеста на Алексис с остър пас към него. Защитата на гостите се намеси в точния момент и чилийският нападател не успя да засече. Последва точен удар с левия крак на Адриано, но право в ръцете на стража Йоел.

Барселона атакува отдясно чрез Алексис, който подаде към Лео Меси в центъра. Голямата звезда не се полакоми и чукна вляво към Неймар, но бразилецът закъсня и опъна мрежата от външната й страна. Малко след това Меси изскочи лице в лице с Йоел, но загуби равновесие заради притискащите го защитници и стреля право в тялото на вратаря.

В средата на първата част Адриано спря топката с ръка пред границата на наказателното поле и първоначално се създаде впечатлението, че реферът отсъжда дузпа. Футболистите на Барса протестираха бурно и в крайна сметка съдията справедливо назначи изпълнение на половин метър от пеналта.

Валдес спаси удара на Ореяна от прекия свободен удар, но опитът му да улови топката бе доста непохватен и затова той се хвърли, за да изпревари футболист на Селта. В тази ситуация Валдес се контузи и бе заменен от Пинто.

Малко преди да изтече половин час игра от началото на мача Барса удвои преднината си. Андрес Иниеста разсече дефанзивния вал на противника с разкошен пас между двама защитници, намерил Лео Меси. Той финтира вратаря и прати топката във вратата с десния крак.

Дойде редът и на Меси да пусне скрит пас, този път към Неймар. Кариоката реализира без особени проблеми, но попадението правилно не бе зачетено заради тънка засада.

В последната минута на първото полувреме Алексис Санчес реши да обстрелва вратата на съперника от около 25 метра. Топката облиза мрежата, но от външната й страна.

Малко след почивката Фернандес засече центриране отляво, но Пинто успя да отрази. Преди да изтече час игра Барса стигна до пряк свободен удар, изпълнен от Меси. Сеск Фабрегас засече от въздуха и вкара топката във вратата, но попадението бе отменено заради поредната тънка засада.

В средата на второто полувреме гостите имаха претенции за дузпа, когато Мандинда падна в наказателното поле на Барса, претендирайки за контакт с Неймар. Реферът даде знак играта да продължи.

В 67-та минута Барса спря устрема на своя опонент, който изглеждаше доста по-остър след подновяването на играта. Неймар бе намерен с перфектен дълъг пас от Алексис Санчес и след като в началото се забави, заби топката с левия крак във вратата на Йоел.

Каталунците можеха да стигнат до още едно попадение, но защитник на Селта се намеси в последния момент и отклони топката при удар на Алексис.

Четвърт час преди края на редовното време резервите Серхи Роберто и Хосе Пинто се опитаха да върнат интригата. Първият върна слабо към вратаря, който реши да показва технически умения и подари топката на Бермехо. Футболистът на Селта не успя да овладее и топката излезе в аут.

Жорди Алба отправи страховит снаряд от двайсетина метра с десния крак, но кълбото профуча покрай левия страничен стълб. На отсрещната врата Пинто спаси удар с глава на Бермехо.

Към края на срещата Сеск Фабрегас подаде към Серхи Роберто, който стреля към вратата на Селта, но стражът Йоел се намеси блестящо.

 

Барселона - Селта 3:0

1:0  Неймар - 6'

2:0  Лионел Меси - 30'

3:0  Неймар - 67'

 

Барселона: Валдес (Пинто - 24'), Бартра, Масчерано, Адриано, Алба, Сонг, Иниеста (Роберто - 46'), Фабрегас, Меси, Алексис Санчес, Неймар (Педро - 71')

Селта: Йоел, Майо, Кабрал (Иниго Лопес - 38'), Ортенече, Джони, Фонтас (Борха - 74'), Мадинда, Алекс Лопес, Фернандес, Санти Мина, Ореяна (Бермехо - 64')