Легендата на Барселона Йохан Кройф смята, че най-добрия вариант за Барселона е, ако Пеп Гуардиола се върне като треньор на клуба.

Сегашният наставник Тата Мартино е обект на сериозни критики за представянето си и бъдещето му е поставяно под въпрос. Така мнозина спекулират кой да наследи аржентинеца на треньорския пост. Спрягат се имената на германските специалисти Юрген Клоп и Йоаким Льов.

Кройф също гледа към Германия за решение на треньорския въпрос, но се е прицелил към наставника на Байерн Мюнхен Пеп Гуардиола. Според него именно бившият наставник на Барса трябва да се върне на "Ноу Камп".

"Най-доброто нещо за Барселона е Гуардиола да се върне", коментира Кройф пред вестник Ел Мундо Депортиво.

"Ако Жоан Лапорта стане президент отново, ще му кажа, че най-доброто нещо ще е да подпише с Пеп. И като интелигентен човек, съм сигурен, че Лапорта ще го направи".

Същевременно холандецът разкритикува и служителите в ръководството на Барса, настоявайки, че на тези постове трябва да са хора с опит във футбола.

"В момента тези, които знаят какво да правят, не взимат решенията. Тях ги взимат хора, които искат да се възползват от бизнеса във футбола".

"Когато Лапорта беше президент, остави тези, които разбират от футбол като Чики Бегиристайн и Франк Рийкард, а след това Пеп да взимат футболните решения".

"Всеки може да допусне грешка, но техните решения бяха мотивирани от футбола. А Лапорта се занимаваше с това да е президент и да ги подкрепя. Затова този модел работеше. Имаше добри и лоши моменти, но като цяло беше голяма стъпка и за двете страни".

Накрая Кройф подкрепи категорично и Лео Меси от критиките, които получава напоследък.

"Това е абсурдно. Наскоро казах, че Меси е най-добрият играч на света. И сега, след като тимът бе отстранен от Шампионската Лига, качествата му биват поставяни под въпрос".

"Барселона има структурен проблем. Президентът иска да бъде мениджър и треньор".