Тези дни в Испания само мързеливите не критикуват трансферната кампания на Барса. Недоумение събуди привличането на Жереми Матьо и Томас Вермален, мнозина останаха разочаровани от напускането на Фабрегас, а легендата Йохан Кройф вметна, че Барса не е привлякла качествен плеймейкър, имайки предвид трансферите на Крос и Хамес в Реал. Изглежда сега наред е очертаващият се доста странен трансфер на Дъглас от Сао Пауло. Така мадридският в. "Ас" докладва, че в Бразилия са останали изключително учудени от интереса на каталунците към бека, защото не могли да си представят, че един от най-добрите отбори в света ще го иска в редиците си.

Част от правата на Дъглас се държат от спортната маркетингова агенция "Трафик", която не за първи път е на път да пласира "свой човек" на "Ноу Камп". През 2008 г. каталунците привлякоха централния защитник на Палмейрас Енрике, който не изигра нито един мач със синьо-червената фланелка, обикаляйки под наем Байер (Леверкузен), Сантандер и Палмейрас, преди да се завърне окончателно в бившия си клуб (в момента той е играч на Наполи).

Година по-късно пък на "Ноу Камп" цъфна Кейрисон, от когото се чакаха невероятни подвизи. Също като Енрике, той не игра нито веднъж за Барса, минавайки през Бенфика, Фиорентина, Сантос, Крузейро и Коритиба, където и остана за постоянно.

Що се касае до 24-годишния Дъглас, той дори не беше твърд титуляр в Сао Пауло в началото на годината, но напоследък подобрил играта си и се превърнал в любимец на треньора Муриси Рамальо.

Сайтът Goal пък обясни, че в Сао Пауло недолюбвали Дъглас заради провинциалния му произход и той се превърнал в нещо като "грозно патенце" в отбора след трансфера си от Гояс, където имал много повече свобода.

Макар че преминаването му в Барса би било изненадващо, той все пак би могъл след време да стане достоен заместник на Дани Алвес, пише Goal. Проблемът е, че каталунците имат нужда от класни играчи не "след време", а веднага.