Кристиано и Меси са най-добрите футболисти в света в последните години. Имаме късмета да ги гледаме в Испания, където се подвизават в два страхотни клуба, които водят непрекъснат дуел на световната сцена.

Паралелно с клубната битка,  в която залогът е шампионската титла, Купата, Шампионската лига, Суперкупата, Световната клубна титла и т.н., тече и персоналният двубой между двамата феномени, който феновете следят със същата страст. Португалецът и аржентинецът си оспорват голмайсторски корони, Златни топки и Златни обувки. И, подобно на Реал и Барса, техният спор няма край и тече година след година, седмица след седмица.

Това очевидно ги изтощава. Никога в миналото най-големите звезди не са били принудени да играят толкова много мачове, при това със задължението да печелят всеки един от тях, а Кристиано и Лео сякаш са длъжни и да вкарват поне по веднъж във всяка среща.

Неслучайно Кристиано бе смазан физически в края на миналия сезон. Въпреки че той се грижи усърдно за тялото си, натоварването му дойде в повече и това се видя на световното първенство.

Меси пък миналата година беше още по-зле. Аржентинецът не започна добре сезона, опита се да подобри състоянието си с допълнителна работа през зимата, но така и не заприлича на себе си. Това, че му дадоха отличието за №1 на мондиала, бе изключително спорно решение. Ако наградата отговаряше на действителността, Аржентина просто щеше да спечели финала.

Вследствие на всичко това двамата промениха играта си. Кристиано вече не тръгва от собствената половина в онези мощни пробиви, при които не жалеше нито съперниците, нито себе си. Той получава топката в по-предни позиции, спринтира на по-къси разстояния, комбинира повече. Португалецът се справя добре – той бележи гол след гол, а с новия си стил на игра ще може да се състезава на най-високо равнище далеч по-дълго.

Меси също не е онзи гений на спринта и слалома, съчетани в едно. Лео играе на по-бавни обороти, търси по-често Неймар или някой друг съотборник и бележи голове по начин, който не изисква толкова сериозни усилия. Напомня на Марадона от последните му години. Стилът на Меси също е по-щадящ.

Казано накратко, Кристиано и Меси си остават най-добрите, но футболът им вече не е толкова бляскав, както преди две-три години.

Алфредо Реланьо, в. „Ас“