Шампионът Барселона се изкачи еднолично на върха в испанската Примера дивисион, след като победи с 3:0 Виляреал в мач от 11-ия кръг на първенството.

По този начин каталунците събраха 27 точки, с 3 повече от Реал Мадрид, който по-късно днес гостува на Севиля. Головете на "Ноу Камп" вкара обичайните заподозрени в отсъствието на Лео Меси – Неймар и Луис Суарес.

Бразилският национал откри резултата, после уругваецът беше точен от дузпа, след което Неймар отново се разписа. По този начин двамата южноамериканци вече са отбелязали последните 20 от 23 гола за Барса, като всеки един от тях има по 10 точни изстрела.


В началните минути Барса наложи силен домакински натиск и Луис Суарес на два пъти се озова на добри позиции да открие резултата, но ударите му бяха твърде слаби и по никакъв начин не затрудни вратаря Алфонс Ареола.

В 13-ата минута Клаудио Браво предприе много рискован ход, след като тръгна да финтира противников играч в наказателното поле, но все пак успя да излъже Роберто Солдадо, който го пресира до последно.

По-късно Дани Алвеш стреля от около 20 м, получи се рикошет и топката излезе в корнер. При неговото изпълнение Марио Гаспер изпревари Неймар и за малко да си вкара автогол, но стражът на "жълтата подводница" показа чудесен рефлекс и успя да избие.

След почти половин час игра Барса организира страхотна атака, при която централният защитник Матийо се озова на стрелкова позиция, но Ареола успя да избие с крак.

В 36-ата минута и Виляреал имаше шанс да поведе в резултата, след като Солдадо отправи далече удар, но топката излезе в аут. Секунди преди края на полувремето гостите пропиляха още едно голово положение. Тогава Саму Кастийехо се възползва от грешка на Жорди Алба и шутира, но Браво успя да блокира пътя на кълбото.

В началото на втората част Барса натика съперника си дълбоко в неговата половина, но Мунир и Неймар не успяха да се възползват пред открилите им се възможности. След час игра обаче логичното се случи и Неймар откри резултата. Тогава Серхио Бускетс намери бразилския национал в наказателното поле, който с хубав изстрел матира вратаря на гостите – 1:0!

Десет минути преди края на мача каталунците сложиха точка на спора. Тогава Коста фаулира Мунир в наказателното поле и главният съдия без да се замисля отсъди дузпа. Зад топката застана Луис Сураес, който с безпощаден удар в долния десен ъгъл направи 2:0 за европейския клубен шампион.

По-късно уругвайският национал можеше отново да се разпише след изстрел по земя, но този път Ареола успя да спаси. Крайното 3:0 оформи Неймар с зашеметяващ гол. Нападателят открадна топката от Коста, завъртя се на 180 градуса и с прекрасен шут в долния десен ъгъл не остави шансове на вратаря.

Барселона – Виляреал 3:0

Голмайстори:

1:0 Неймар (60)
2:0 Суарес (70)
3:0 Неймар (85)

Барселона: Браво, Алвеш, Пике (82-Бартра), Матийо, Алба, Роберто, Бускетс, Иниеста, Мунир (79-Рамирес), Суарес, Неймар

Виляреал: Ареола, Гаспар, Бонера, Руиз, Коста, Пина, Бруно, Джонатан, Суарес, Кастилехо (79-Самуел), Солдадо

Барселона, ст.: "Ноу Камп"
Жълти картони: Матийо, Иниеста, Неймар, Пике (Барселона); Марио, Коста, Бонера (Виляреал)