"Кой играч на Реал може да ви направи по-добри?" - на този журналистически въпрос се налага да отговарят футболистите на Барселона през последните 10 години. От своя страна, играчите на Мадрид също са принудени да се занимават със същото нещо.

И отговорът никога не е лесен заради желанието да не бъде обиден някой съотборник, да се нарани нечие его. Но как всъщност би изглеждал идеалния отбор двата колоса през тази кампания? Най-голямата дилема е Кристиано Роналдо или Неймар. Португалският национал вече е доказана марка, но от лятото бразилецът се намира в далеч по-добра форма.

Вижте перфектния състав на Sports.ru от играчи на Реал и Барса през сезона до момента и кой е предпочетен – Роналдо или Неймар.

Вратар: Кейлор Навас

Коефициентът на Навас е зашеметяващ – 90,6%. Той е спасил 32 удара, в това число и две дузпи, допуснал е само три гола от началото на сезона. За тези цифри дори и Мануел Нойер би завидял. Навас позволява на защитниците пред него да изглеждат далеч по-добре, отколкото всъщност се представят. Клаудио Браво също демонстрира постоянство, но Навас е просто великолепен.

Ляв защитник: Марсело

Наследникът на Роберто Карлош. С всяка изминала година започва да се представя все по-добре, вече е един от ветераните на "Бернабеу" и неслучайно в някои мачове получава и капитанската лента. В допълнение – без Марсело, ефективността на Кристиано Роналдо спада с 30%. Като всеки бразилец, той понякога се увлича в атака, но в повечето случаи, рискът е оправдан.

Централни защитници: Серхио Рамос и Жерар Пике

Двамата са двойка в националния отбор на Испания. И въпреки наличието на Пепе, Рафаел Варан, Хавиер Масчерано и Томас Вермаелен и трудните времена на Рамос и Пике, те са избрани за титуляри. Първият играе с болки в рамото повече от месец, вторият трябва да свиква да бъде освиркван на всички испански стадиони. Но в същото време Рамос гарантира стабилност, може да вкара победния гол в последната минута, а Пике се завръща към най-добрите си времена.

Десен защитник: Дани Алвеш

Един от най-добрите бразилски бекове от много години насам. Силен шут, страхотни пробиви по крилото и винаги свързван с напускане, но винаги остава на "Ноу Камп". Това е Дани Алвеш. С наличието на Алвеш и Марсело по фланговете, защитата може да се оголва, но за това на вратата е Навас, който е най-добър именно при "престрелките".

Опорен халф: Серхио Бускетс

Той е явление, любимец на всички треньори, с които е работил. Той не контролира топката, той има контрол над топката. Всяка година попада в различни класации за най-добрите футболисти на планетата, а на неговата позиция едва ли има по-силен състезател. Относно опорния халф няма място за две мнения – това е Серхио Бускетс.

Централни полузащитници: Лука Модрич и Хамес Родригес

Това е проста задача – халфовата линия на Реал играе по-добре от тази на Барселона. Факт, че преди няколко години каталунците бяха с класи над столичани в средата, но сега е направо научен факт, че мадридчани са по-силни в тази част на терена. Лука Модрич балансира целия отбор, Хамес е най-добрата покупка на Флорентино Перес през последните години.

Имаше сериозно изкушение титуляр да е Тони Кроос, или да се спретне хърватска двойка, или да попадне капитанът на Барса Андрес Иниеста, но в момента Модрич и Хамес са в най-добра форма от всички.

Нападатели: Меси, Суарес, Неймар

Да, Кристиано Роналдо не намира място в най-добрия отбор на Барса и Реал, който може да се направи в зависимост от представянето на играчите от началото на сезона. Изненадващо ли е? Пряк конкурент му е Неймар, който миналия месец вкара 9 гола, направи 6 асистенции, намира се във възход, а 30-годишният португалец в киното...

Нещо повече – ефективността на Бензема и Роналдо рязко спада, с цялото уважение към французина, но в момента Луис Суарес е с класи над него. Съставът се допълва от Лео Меси, който просто трябва да играе, ако е в твоя отбор. В противен случай – стачка, призив за революция!

Треньор: Луис Енрике

Тук няма място за спор. Луис Енрике спечели требъл с Барса миналия сезон, в момента каталунците са лидери в Ла Лига, а испанските медии, по-скоро мадридските, всеки ден бълват новини как лидерите на Реал, начело с Кристиано и Хамес, са на нож с Рафа Бенитес.