С четири гола на Луис Суарес и хеттрик Лео Меси Барселона ликвидира интригата и унищожи Валенсия със 7:0 в първи полуфинален мач за Купата на Испания, игран на стадион "Ноу Камп".

Най-добрият отбор на планетата имаше тотално превъзходство през целия двубой, а гостите останаха с човек по-малко още в края на първото полувреме, когато Шкодран Мустафи беше изгонен.

Луис Суарес откри резултата, а Лионел Меси се отчете с дежурен хеттрик четвърт час преди края, докато уругваецът го стори в 83-ата минута, за да се разпише за четвърти път малко по-късно.

Записалият две асистенции Неймар си позволи лукса да профука дузпа, която Меси му позволи да изпълни след червения картон на Мустафи.

Един от паметните моменти в мача дойде през второто полувреме, когато целият стадион бурно аплодира резервата на гостите Денис Черишев, който е причината Реал Мадрид да бъде изхвърлен от надпреварата.

Протоколният реванш между двата отбора е следващата седмица на стадион "Местая".


Момчетата на Луис Енрике откриха резултата при първата си добра атака в срещата. Неймар открадна топката в центъра на терена, напредна и подаде вдясно за Луис Суарес. Уругваецът реши да пробва плътен диагонален изстрел и прати кълбото в долния ляв ъгъл.

Тъкмо бяха изминали десетина минути игра, когато уругваецът наниза втория си гол в двубоя. Този път Серхио Бускетс копна майсторски за Алеиш Видал в наказателното поле, а халф-бекът моментално чукна за Суарес. Голмайсторът на най-добрия отбор в света нямаше нужда от втора покана и разстреля Райън.

В средата на първото полувреме Меси на два пъти скри топката на противника, но в първия момент Видал не успя да подаде добре, а след това "прилепите" се справиха с дружни усилия.

Преди да изтече половин час обаче първенецът на Испания, Европа и света направи аванса си класически след поредната приказна акция. Видал, Бускетс и Иниеста разиграха, за да стигне топката до Неймар. Той чукна с пета за Лео Меси, който остана сам срещу вратаря и не сбърка.

Към края на първата част Барса можеше да ликвидира интригата, но Луис Суарес се забави и пасът му към Лео Меси беше пресечен от бранител на гостите. В 45-ата минута обаче вината беше на Меси, който разтресе напречната греда след хубавия пас на уругваеца.

В добавеното време на първата част кошмарът за Валенсия започна да придобива чудовищни размери. Шкодран Мустафи фаулира Меси в наказателното поле и реферът му вдигна директен червен картон, посочвайки и бялата точка. Неймар застана зад топката и нацели десния страничен стълб без засилка.

След подновяването на играта Барса имаше тотално превъзходство, но Арда стреля във вратата, а неточни удари отправиха Жерард Пике, Серхи Бускетс и Лионел Меси.

В 58-ата минута се случи нещо рядко срещано - целият стадион "Ноу Камп" приветства с мощни възгласи Денис Черишев, който влезе като смяна в отбора на гостите. Както е известно, заради Черишев вечният враг на каталунците беше изхвърлен от турнира по-рано, тъй като руснакът нямаше право да играе в мача на "белия балет" срещу Кадис.

Не беше изминала и минута, когато Лео Меси сложи точка на спора с второто си попадение в мача. Той получи подаване с петичка от Луис Суарес и не сбърка от лесна позиция.

В средата на второто полувреме и Жереми Матийо опита да се разпише, но неговият страховит снаряд беше отразен от вратаря. Малко след това гол за гостите беше отменен - Родриго реализира при паса на Черишев, но съдийската бригада маркира засадата.

Четвърт час преди края на редовното време Меси оформи своя хеттрик след груба грешка на защитата на Валенсия. Дани Парехо не се ориентира добре, позволи на Лео да му отнеме и петкратният носител на Златната топка се разписа за трети път.

В 88-ата минута головата фиеста продължи, а Луис Суарес дори вкара четвърто попадение след подаване на Арда Туран. Нападателят стреля от движение и намери долния десен ъгъл.

Това очевидно не беше мачът на Неймар, който имаше две прилични положения в края, но на два пъти беше блокиран. Черишев пък би покрай дясната греда в добавеното време при една от редките атаки на Валенсия.

 

Барселона - Валенсия 7:0

1:0 Луис Суарес - 7' (пас на Неймар)
2:0 Луис Суарес - 11'
3:0 Лионел Меси - 29' (пас на Неймар)
4:0 Лионел Меси - 59' (пас на Суарес)
5:0 Лионел Меси - 74'
6:0 Луис Суарес - 83' 
7:0 Луис Суарес - 88'

 

Директен червен картон: Мустафи (Валенсия) - 45' + 2'

Пропусната дузпа: (Неймар) - 45' + 3'

 

Барселона: Тер Стеген, Пике (Бартра - 61'), Матийо, Алба (Адриано - 70'), Видал, Туран, Бускетс, Иниеста (Сержи Роберто - 46'), Меси, Суарес, Неймар

Валенсия: Райън, Мустафи, Сантос, Бараган, Сикейра (Рубен - 46'), Барбоса (Фегули - 33'), Парехо, Гомес, Гая, Кансело (Черишев - 58'), Родриго