Барселона победи Реал Сосиедад с 1:0 като гост в първи 1/4-финален сблъсък от турнира за Купата на Испания, игран на стадион "Аноета" в Сан Себастиан.

Носителят на трофея откри резултата в средата на първото полувреме от дузпа, изпълнена точно от потърпевшия Неймар. Домакините бяха доста далеч от играта си, която показаха на този стадион при последната среща с Барса и до края не сътвориха нищо опасно. 

Успехът тази вечер беше първи за Барса на този стадион за последните десет години. Реваншът е след една седмица на стадион "Ноу Камп".


Домакините започнаха много по-активно и още в самото начало защитата на "блаугранас" беше принудена да чисти топката панически. Постепенно носителят на трофея се окопити и създаде две добри акции, но не стигна до нещо съществено.

Грешка на Самюел Юмтити даде възможност на Оярсабал да стреля мощно, но покрай пазената от Силесен врата. Барса отговори с атака отдясно и точен, но слаб шут на Неймар.

В средата на първото полувреме Барса създаде бърза контра, Неймар напредна и беше спънат от Елустондо в наказателното поле. Бразилецът пое отговорността и откри резултата с удар в долния ляв ъгъл.

Десетина минути преди паузата Ияраменди отправи топовен изстрел, получи се рикошет и баските изпълниха корнер, от който не се стигна до нищо сериозно. Статистиката на почивката показа само два точни удара за Барса, срещу нито един за домакините, които водеха с 4:0 при неточните шутове.

В началото на второто полувреме Неймар беше изведен на добра позиция, но не си пое добре и Реал се справи. После бразилецът реши да стреля технично с фалц, но топката мина оста покрай дясната греда.

В средата на второто полувреме тимът от Сан Себастиан беше близо до изравняването. Сурутуса пусна вляво за Юри, който пробва нещо средно между удар и центриране - покрай гредата.

Барселона успя да задържи крехкия си аванс до края, като в заключителните минути дори беше малко по-активен от своя противник. Андре Гомеш отправи силен удар, който беше блокиран. Така срещата завърши само с два точни шута, отправени от гостите.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/iKde40BSVQw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>


Реал Сосиедад - Барселона 0:1

0:1 Неймар - 21', дузпа


Реал Сосиедад: Рули, Навас, Иниго, Елустондо, Юри, Прието (Каналес - 76'), Ияраменди, Сурутуса, Вела (Хуанми - 72'), Жозе (Конча - 80'), Оярзабал

Барселона: Силесен, Пике, Юмтити, Роберто, Дин, Бускетс, Ракитич (Денис Суарес - 69'), Иниеста (Гомеш - 46'), Меси, Неймар, Луис Суарес