Не са далеч времената, в които Реал Мадрид привличаше суперзвезди и в съблекалнята на тима цареше раздор, докато Барса разчиташе на футболисти от прословутата си школа Ла Масия. Тези дни обаче изглеждат отминали, защото двата клуба размениха ролите си.

Днес Барселона е клуб, който прави скъпи покупки, а в съблекалнята има напрежение между футболисти и треньори. И Барса започна да прилича на своя вечен противник от близкото минало.

През лятото "блаугранас" надцакаха Реал на пазара и похарчи повече пари. За 30 милиона евро беше взет нападателят Пако Алкасер, а Мунир Ел Хаддади беше пратен във Валенсия под наем. Клубът купи и Андре Гомеш за 35 милиона евро (без да се броят бонусите), а много фенове на каталунците искаха налагането на Сержи Сампер.

Нищо подобно. Мунир и Сампер вече се бяха адаптирали към стила на игра на Барса, но не получиха шанс. А те едва ли щяха да бъдат по-зле от въпросните двама, които вместо да се окажат находки, завършват първия си сезон като истински скъпоплатени издънки. Барса стана като Реал от близкото минало, следвайки правилото "портфейл вместо школа".

И докато Барса правеше глупости на пазара, Реал си върна Алваро Мората през лятото, налагайки таланти като Лукас Васкес, Начо, Марко Асенсио. Мариано също стана част от първия отбор. Всеки полеви играч, освен Фабио Коентрао, вкара поне веднъж за Реал през сезона. И Зидан показа, че отборът не зависи от индивидуалната класа на отделна звезда. 

В Барселона се разчита на атомното трио в атака. Ако Лионел Меси, Луис Суарес и Неймар нямат ден, отборът страда. Доскоро Барса имаше велика средна линия, но днес халфовете предадоха отбора. По отношение на философията Реал е пред вечния си враг точно в момента.

Вижте поведението на двамата треньори. Зидан излъчва спокойствие и харизма на пресконференциите си. Луис Енрике е нервен, напада журналистите и ги иронизира. Нещо, което правеше Жозе Моуриньо като треньор на "белия балет". Още един паралел между Лучо и Специалния е, че и двамата пропуснаха церемонията на ФИФА през януари. Португалецът го стори преди пет години.

Вместо да погледнат в собствения си двор, играчите на Барса обвиняват съдиите след провал. Нещо, което правеха тези на Реал в ерата "Моуриньо". Реал при Жозе беше силен на контраатаки, защото нямаше ясен план на игра срещу отбори, прибрани дълбоко в половината си. В момента Барса страда от същия проблем.

На стадион "Ноу Камп" играчи си позволяват публична критика към шефовете. Луис Суарес скастри босовете защо не удължават договора на Меси. Тези дни пък напусналият през лятото Дани Алвеш обвини ръководството, че не знае как да се държи с играчите си. А преди няколко години Реал беше клубът, който изгони легендата си Икер Касияс през задния вход. В момента обаче в Мадрид времето е слънчево, а в Барселона са се настанили тъмни облаци. 

Феновете на Барса няма да искат да си го признаят, но в момента отборът им започва да прилича на... Реал Мадрид в най-лошия му период. Каквото и да стане до края на сезона, каталунците ще могат да се върнат към някои от старите си ценности през лятото.

 

Материал на Goal.com
Превод на Gol.bg