Полузащитникът на Барселона Андре Гомеш е голямата издънка на тима през този сезон, показва статистиката. Европейският шампион с Португалия няма гол и асистенция на сметката си във всички турнири за 20 мача и дори беше освиркван от феновете на отбора.

"Той преминава през период на голяма несигурност. Има моменти, в които се крие", заяви легендата на Реал Мадрид Хорхе Валдано.

И докато Самюел Юмтити е талисманът на Барса този сезон в Ла Лига (16 победи в 16 мача с негово участие), то Гомеш е каръкът на отбора. Той взе участие в 13 от 14-те мача, в които Барса не спечели във всички турнири.

Каталунците допуснаха пет поражения и в три от тях Гомеш беше титуляр, а веднъж влезе като резерва. В осемте равенства той беше титуляр пет пъти и три пъти се появи от пейката.

"Блаугранас" са спечелили едва 58% от мачовете, в които ибериецът е бил титуляр и 73% от тези, в които той не е бил в стартовия състав. С него в състава отборът е загубил 16% от мачовете си, а без него - 6.7%.

Гомеш е бил четвъртият най-често използван полузащитник на отбора в Ла Лига с 1106 игрови минути. Преди него са само Серхио Бускетс с 1703 минути, Иван Ракитич с 1519 минути и Арда Туран с 1154 минути.

За сравнение Андрес Иниеста е играл едва 702 минути заради контузията си. В Шампионската лига пък от халфовете на Барса само Бускетс и Ракитич са играли по-дълго време от Гомеш.