Каталунският вестник "Спорт" разкри кои са причините за желанието на Неймар да напусне Барселона в посока Пари Сен Жермен.  Само допреди дни трансферът изглеждаше невъзможен, но днес слуховете се коментират дори от президента на "блаугранас" Хосеп Мария Бартомеу и някои играчи.

Основната причина се крие в желанието на Неймар да бъде лидер в отбора си, а когато си в една съблекалня с Лионел Меси това изглежда напълно невъзможно.  Аржентинецът е безапелационният тартор на стадион "Ноу Камп" и наскоро успя да си уреди най-високата заплата в историята на европейския футбол.

Като типичен екстроверт, Неймар има желание да опита ново предизвикателство, защото четири години в един и същ отбор му идват в повече.  Освен това той се чувства леко нещастен заради факта, че сънародникът му Дани Алвеш си тръгна миналото лято. Така Рафиня е единственият друг бразилец в тима, което не се отразявало добре на играча с гореща кръв. Той обичал да купонясва със свои сънародници и да бъде близо до тях покрай мачовете.

Меси и Луис Суарес са приятели на Неймар, но той е по-млад от тях и има други интереси. Първите двама са почти съседи и излизат заедно със семействата си. Уругваецът дори посети семейство Меси на Карибите, докато Лео караше медения си месец със своята съпруга Антонела. Близостта между първите двама не е тайна за никого и по-младият им съотборник остава в периферията. Ще го видим усмихнат до тях на тренировка, но не и на снимка с тях на Карибите...

Бащата на бразилеца е другата основна причина. Той натиска сина си да смени отбора, защото по думи на таткото "В един отбор с Меси никога няма да бъдеш №1". Самият футболист пък предпочитал да играе в центъра на терена, вместо да тича по крилото. А централният нападател е Суарес. Често Лео действа зад него, като за бразилеца е запазен левия фланг на атаката.

Данъците са другата причина за евентуалния трансфер. На кариоката му е писнало от постоянните обвинения покрай пристигането му в Барселона през 2013 година, защото те развалят имиджа му. Постоянните съдебни процеси и страхът от ефективна присъда са отвратили нападателя до такава степен, че той с готовност би сменил първенството и държавата, в която живее.

Последната причина е новият треньор на Барса. Неймар не бил убеден, че Ернесто Валверде притежава нужните качества, за да бъде негов наставник. Доскорошният треньор на Атлетик Билбао няма опит начело на голям клуб и това плаши Неймар, че каталунците ще запишат още един разочароващ сезон.