Испанската футболна лига поиска от УЕФА да разследва разходите на английския клуб Манчестър Сити, които са дадени за трансфери, както и да разшири проверката за нарушаване на финансовия феърплей от страна на Пари Сен Жермен.

Президентът на Испанската футболна лига Хавиер Тебас заяви в свое изявление пред агенция АП днес, че Сити - собственост на Фонд от Абу Даби, и контролираният от катарската кралска фамилия Пари Сен Жермен, се финансират от държавни бюджети и по този начин, не само нарушават реалната конкуренция, но и "непоправимо увреждат футболната индустрия".

На 22-и август Тебас написа отделни писма до управляващия орган в Европа, за да разследва финансовото състояние на Манчестър Сити и на Пари Сен Жермен. В писмото за ПСЖ се казва, че при тях има несъответствие между приходи и разходи. УЕФА обеща да провери дали има нещо нередно в трансферната политика на парижани.

И двата клуба похарчиха много милиони, за да привлекат доста играчи, докато управата на испанската лига обясни, че тези отбори "се възползват от спонсорства, които нямат икономически смисъл и нямат справедлива стойност".

"УЕФА трябва да се намеси, защото останалите клубове стават жертва на дискриминация. Нормативните документи трябва да се променят така, че да не се допуска такова нещо", казва още Тебас.

През 2014-а година същите два отбора бяха наказани с лишаване от 20 милиона евро от наградния си фонд от Шампионската лига.

УЕФА вече стартира последното си разследване, след като ПСЖ счупи трансферните рекорди с платените 222 милиона евро за Неймар на Барселона, а в четвъртък подписа и с Килиан Мбапе от Монако. За 18-годишният талант, който в първия сезон ще играе под наем, са отделени общо 180 милиона евро. Първо обаче ще се преценява дали ПСЖ имат право на такава сделка според правилата на финансовия феърплей.