Барселона победи Спортинг Лисабон с 2:0 в двубой от Група "D" на Шампионската лига, игран на стадион "Камп Ноу".

Треньорът Ернесто Валверде даде шанс на немалко футболисти, които по-рядко получават възможности за изява, а попадение на Пако Алкасер и автогол на бившия бранител на каталунците Жереми Матийо донесоха трите точки за "блаугранас".

След като се изиграха всички мачове от групата Барса завърши на първото място с актив от 14 точки, следван от Ювентус с 11. Италианците победиха Олимпиакос с 2:0 в другия мач от групата. Спортинг пък остава 3-ти и ще играе напролет във финалите на Лига Европа.

Двубоят започна с традиционния домакински натиск, но каталунците не успяваха да стигнат до някакви по-опасни положения. В 14-ата минута Иван Ракитич опита да намери по хитър начин един от съотборниците си в наказателното поле копвайки топката, но Себастиан Коатес реагира превъзходно и я пресече.

В 20-ата минута Андре Гомеш успя да мине между двама защитници и опита късмета си от границата на наказателното поле, но ударът му прелетя много близо до лявата греда.

Пет минути по-късно Луис Суарес нахлу опасно в наказателното поле и изстреля топката по трева към средата на вратата, но стражът Руи Патрисио демонстрира чудесна реакция и я спря.

В 33-ата минута Маркос Акуня направи опит за самостоятелен пробив към вратата, но Жерар Пике се намеси подобаващо и предотвати опасноста пред Яспер Силесен.

В 43-ата минута Андре Гомеш опита да намери свой съотборник с хубав извеждащ пас, но съперниковата защита реагира бързо и предотврати развитието на атаката. Така първото полувреме завърши без голове.

През втората част Барса продължи да търси първо попадение. Това се случи в 59-ата минута. Денис Суарес се нае с изпълнението на ъгловия удар и намери по перфектен начин Пако Алкасер, който се извиси над всички и заби топката с глава в дясната страна на вратата, правейки резултата 1:0.

Гостите се опитаха да отвърнат на удара три минути по-късно когато Бас Дост пое прехвърлящо центриране в наказателното поле и нанесе мълниеносен удар в към вратата. Опитът му обаче беше париран от Силесен, който направи великолепно спасяване.

В 74-ата минута Лионел Меси получи прецизно подаване на границата на наказателното поле и отправи силен изстрел към вратата, но топката мина на сантиметри от лявата греда.

В 83-ата минута отново Меси пропиля добра възможност, след като му беше оставено голямо пространство и той се възползва от това с чудесен удар от границата на наказателното поле. Топката летеше право към долния ляв ъгъл, но Патрисио се намеси великолепно и я спря.

Минута по-късно гостите бяха близо до изравняване на резултата. Бас Дост си освободи пространство и засече добро центриране, но ударът му от точката на дузпата не беше точен и топката прелетя високо над напречната греда.

В края на двубоя Пако Алкасер опита удар от вътрешността на наказателното поле, но той отново е блокиран по прекрасен начин от Патрисио. Две минути по-късно бившият защитник на каталунците и нащоящ такъв на Спортинг - Жереми Матийо си отбеляза автогол. Футболистът прати топката във вратата си, опитвайки се да пресече хубаво подаване отляво, което беше предназначено за Алаксер.  

Барселона - Спортинг 2:0

Голмайстори: Пако Алкасер (59), Жереми Марийо (90+2)

Барселона: Силесен, Семедо, Пике (Бускетс 64'), Вермален, Дин, Ракитич, Гомеш, Д. Суарес, Видал (Меси 61'), Пако, Л. Суарес (Паулиньо 75')
Треньор: Ернесто Валверде

Спортинг: Патрисио, Пичини, Коатес, Матийо, Сезар (Коентрао 64'), Баталия, Карвальо, Ристовски (Мартинс 46'), Фернандеш, Акуня, Руис (Дост 46')
Треньор: Жорже Жезуш

Барселона, стадион "Камп Ноу"
Съдия: Крейг Томсън
Жълти картони: Семедо (Барселона); Руис (Лисабон)