България постигна втора победа на европейското първенство по баскетбол в Литва, след като се наложи със 79:69 над Грузия. Така националите приключват първата групова фаза с 2 победи и 3 поражения.

Успех поне с 14 точки щеше да гарантира класиране напред за хората на Росен Барчовски, но и сега то може да бъде постигнато, ако в късния мач Белгия победи Украйна. Двубоят е без значение и за двата състава, а при успех на украинците напред ще продължи тима на Грузия.

Двубоят бе много оспорван и решен в последните 5 минути, когато нашите направиха невероятна серия. Те спечелиха последната част с 27:14, но не успяха да компенсират представянето си от първите 3 части.

В първата четвърт грузинците дръпнаха с 15:8 в средата на периода, но тогава на сцената излезе Павел Маринов, който със 7 поредни точки изравни, а до края на периода Калоян и Деян Иванови добавиха по 2 точки и нашите дръпнаха с 19:15 след 10 минути.

За съжаление българите не се възползваха от добрата си серия и съперникът отново излезе напред. Хората на Росен Барчовски вкараха само 3 точки за първите 5 минути на втората четвърт и Грузия дръпна с 26:22.

Играта на Филип Виденов отново не вървеше, но въпреки това след 5 поредни точки нашите излязоха напред с 27:26. Грузинците пак успяха да поведат, но Ърл Роулънд наниза 2 тройки и в последните секунди авансът на съперника бе само 35:34. Заза Пачулия обаче, реализира със сирената и даде аванс от 3 точки на Грузия.

В третата част двубоят остана равностоен. Резултатът на няколко пъти бе изравняван, но нашите така и не успяха да поведат. Филип Виденов успя да вкара първите си 2 точки в двубоя от наказателната линия, но с 3 точки на Маркис Хейнс в последната атака грузинците отново поведоха с 55:52.

Последния период започна с кош и фаул на Саникидзе и авансът на съперника достигна до 6 точки – 58:52. Те все още водеха с 61:54, когато започна страхотния обрат.

Изравняването дойде при 67:67 след силна игра на Роулънд. Последва тройка на Калоян Иванов и 2 точки на брат му Деян. Грузинците се стреснаха и 2 фаула на Филип Виденов и кош на Божидар Аврамов завършиха серията от 14 поредни точки за нашите, които дръпнаха със 76:67 и си гарантираха успеха.

Ърл Роулънд изигра поредния си отличен двубой и приключи с 25 точки. Калоян Иванов завърши с 15, а брат му Деян добави оше 12 за успеха.