След 161 дни локаутът в НБА официално приключи. Играчи, собственици и Лигата ратифицираха новият колективен трудов договор, след като още в края на ноември бе постигнато предварително споразумение.

Така днес ще започнат официално предсезонните лагери на отборите, а и свободните агенти свободно ще могат да преговарят с тимовете, които желаят да ги привлекат.

Иначе сезонът ще стартира на 25 декември и всеки състав ще изиграе по 66 мача. Кампанията ще приключи в края на април, след което започват плейофите. Последният двубой от финалите може да бъде най-късно на 26 юни.

“Смятаме, че това е много добро споразумение, което ще бъде валидно дълго време. Това е едно ново начало, което може би ще отнеме известно време преди да се видят плодовете от него, но със сигурност е правилно” каза комисионерът Дейвид Стърн относно споразумението.

Договорът е за 10 години, като собствениците са го одобрили с гласуване при 25:5, докато 86% от играчите са останали доволни от него и също са го приели, като са дали вота си по електронен път.