Баскетболистите на Реал Мадрид постигнаха ценна победа над големия съперник Барселона в дербито на 14-ия кръг на шампионата.

Столичани биха със 78:74 у дома и поведоха в класирането, макар че и двата тима са с баланс 11-3, какъвто са показателите и на Аликанте, където играе Калоян Иванов.

Първата четвърт премина равностойно, като завърши 18:16 за Реал. Във втората обаче добра стрелба на столичани и силна игра в защита им помогна да се откъснат и да поведат на почивката с 12 точки – 48:36.

Само че Барса не се предаде. Силни последни минути на третата четвърт стопиха разликата и тя бе само 62:58 преди решителния период.

В него каталунците стигнаха до изравняване при 68:68 след кош на Еразъм Лорбек, но Анте Томич вкара два фаула. Последнаха още две 2 изравнявания при 70:70 и 72:72.

2 точки на Поциус върнаха аванса на столичани, а след това Пит Майкъл пропусна за гостите. Последваха пропуски на Джейси Каръл и Чък Единсън, за да дойде решителния кош на Поциус 18 секунди преди сирената за 76:72, като литовецът бе и фаулиран.

Той пропусна от линията, но взе борбата в нападение, за да получи шанс да стреля два пъти. Пак се провали веднъж, а Лорбек вкара бърз кош за Барса. Джейси Каръл обаче вкара един фаул, за да направи разликата 4 точки и така да донесе успеха.

Американецът, заедно с Анте Томич завършиха с по 16 точки за победителите, а Карлос Суарес и Мартинас Поциус добавиха съответно 11 и 10. Пит Майкъл бе най-резултатен за гостите с 14. 

Триумфът бе под №25 поред за Реал у дома в Лигата, като съставът не е губил като домакин от май 2010.