Баскетболистите на Финландия продължават със страхотното си представяне на европейското първенство в Словения.

Скандинавците вече си осигуриха класиране за втората фаза на турнира, но днес хвърлиха поредната бомба, като победиха Гърция с 86:77 и приключват в предварителната група с баланс 4-1.

Единствената им загуба е от Италия, но триумфът срещу елините е важен, тъй като за втората групова фаза се отчитат резултатите срещу отборите, които продължават от съответната група.

Така гърците ще влязат с показатели 0-2, тъй като преди това паднаха и от Италия. Финландците са 1-1, а италианците с 2-0.

Петери Копонен бе героят за победителите с 29 точки, като наниза 5 тройки от 7 опита. Те дръпнаха решаващо в началото на третата част, която започнаха със серия от 12:4 и поведоха с 48:39. До края гърците успяха едва веднъж да се приближат до 6 точки и това бе всичко. На тях не им помогна и това, че Василис Спанулис се върна в игра и приключи със 17 точки.

В същото време полуфиналистът от миналия шампионат Македония отпадна от борбата след поражение с 66:76 от Латвия. Македонците започнаха мача с пасив от 0:12 и от 3:16 и до края не успяха да се възстановят. Те приключват с баланс 1-4, докато с 3-2 латвийците са сигурни участници във втората фаза.

В другите ранни мачове Украйна постигна 4-а победа след 87:68 над Великобритания, а Испания победи Грузия с 83:59, като всичките 12 играчи на тима се разписаха.