За първи път от 1995 година Хърватия ще играе на полуфинал на европейско първенство по баскетбол.

Тимът на Ясмин Репеша победи Украйна в 1/4финала с 84:72 и чака победителя от сблъсъка Литва – Италия. Това бе 8-и пореден успех за състава. Украинците пък ще водят битка за местата от 5-о до 8-о, като могат да си осигурят място на световното първенство догодина, ако завърши до 7-а позиция.

Първата четвърт бе равностойна, като водачеството се сменяше на няколко пъти и логично след първите 10 минути имаше равенство – 22:22.

Ситуацията обаче се промени във втората част. След 28:25 за Украйна хърватите заиграха зонова преса и това обърка съперника, който повече от 4 минути не отбеляза нито точка.

За същия период хърватите нанизаха 13 поредни точки и установиха контрол върху двубоя. Стрелбата от далечно разстояние на украинците също не вървеше, като за първото полувреме те бяха едва 2 от 14 от тройката и в резултат логично резултатът бе 51:35 на почивката за Хърватия.

След нея хърватите запазиха контрола си върху мача, макар че украинците се активизираха и успяха да намалят пасива си. Разликата падна до 9 точки, като бе толкова и преди последните 10 минути.

В тях обаче хърватите останаха напред, а украинците допуснаха няколко грешки, когато имаха възможност да се приближат още повече до съперника и в крайна сметка загубиха.
 
Крунослав Симон завърши с 23 точки за победителите, като успя в 7 от 10 опита от игра, а от тройката бе 5 от 8. За Украйна Юджийн Джетър завърши с 19, но тимът му успя едва в 3 от 22 стрелби от далечна дистанция, което нямаше как да му донесе успех.