Легендарният сръбски треньор Душан Ивкович напусна националния отбор на страната дни след края на европейското първенство.

Сърбите стигнаха до 1/4финалите, където бяха пометени от Испания, а след това спечелиха 7-ото място и по този начин се класираха за световния шампионат догодина.

„Време е на моето място да дойде друг, по-млад треньор, който да води Сърбия. Бих останал с радост, но смятам, че е по-добре да бъда заменен“ коментира Ивкович, който през октомври ще навърши 70 години.

„Заемах поста доброволно и с удоволствие си вършех работата, така че никога не съм съжалявал. Отхвърлих примамливи оферти от други отбори, за да помагам на сръбския баскетбол, но винаги съм го правил с радост“ добави той.

Ивкович пое отбора през 2008-а, след като преди това води Югославия в периода 1988-1995, когато спечели 3 евротитли. През 2009-а той изведе тима до финал на европейското първенство, а година след това и до полуфинал на световното.  

Вицепрезидентът на федерацията Деян Бодирога обяви, че няма да се бърза с взимането на решение кой да бъде наследникът на опитния специалист.