Баскетболистите на Лукойл Академик постигнаха втора поредна победа в турнира Юрокъп и запазиха шансове да продължат напред.

Студентите се наложиха над Апоел Мигдал Йерусалим със 76:63 в двубой, игран в Арена „Армеец“ и подобриха баланса си до 2-4. Израелският състав е с 3-3 и засега заема третото място в групата, което дава право за класиране напред.

Мачът бе дебют в Европа за новия треньор Димитрис Галанис, който остави добри впечатления с поведението си и показа амбиция да работи и да побеждава.

Крайният резултат в мача малко заблуждава, защото победата на българския състав изобщо не бе сигурна. Лукойл вкара първите 8 точки в мача, но след това така и не успя да дръпне солидно напред.

Все пак тимът поддържаше аванс от няколко точки през повечето време, а ключовия момент бе в третата четвърт, когато гостите поведоха за първи и единствен път – при 50:49.

В оставащите 2 минути и половина до края на периода обаче домакините нанизаха 8 поредни точки и отново дръпнаха, а в последната част успяха да задържат аванса си, като в края и дори го увеличиха.

Лукойл успя да вкара една тройка от 18 стрелби, но това не се оказа фатално, защото стрелбата отдалеч на съперника бе подобна – 2 от 17. За 2 точки обаче домакините бяха отлични и реализираха 60% от опитите си – 23 от 38 срещу едва 36% на Апоел – 19 от 52.

Аландо Тъкър изигра отличен мач за победителите и завърши с 29 точки, а Девин Уайт помогна с 14 точки, 8 асистенции и 7 откраднати топки. Юре Лалич вкара 13, а от българите Филип Виденов помогна с 6, но игра едва 15 минути.

Химки също спечели мача си и Асесофт и подобри баланса си до 5-1, а Пинар Кършияка падна от Игокеа след 2 продължения с 98:110 като гост и е с 4-2, така че Лукойл ще се бори с Апоел за третото място. До края всеки отбор ще изиграе по 4 мача, като българският състав ще гостува на Химки и Игокеа, а ще приеме Асесофт и Пинар Кършияка, като от тези срещи трябва да спечели поне 3, за да се надява на класиране напред.