Националният отбор на САЩ по баскетбол остана без най-голямата си звезда за предстоящото световно първенство в Испания, след като Кевин Дюрант отказа участие в турнира. 

Лидерът на американците и най-добър реализатор през последния сезон в Лигата изкара първата част от лагера на тима, но сега е решил, че е по-добре да пропусне надпреварата. 

„Кевин говори с треньора Кжижевски и мен и обясни, че е физически и психически изтощен от сезона в НБА и твърде многото отговорности, които има. Той опита да преодолее това, но след лагера във Вегас установи, не може да бъде напълно готов и отдаден на състава” заяви президентът на американската асоциация Джери Коланджело. 

Така тимът губи най-добрият си играч, което е отлична новина за конкурентите. Както е известно миналия уикенд от отбора отпадна и получилия тежка контузия Пол Джордж, така че в момента треньорския екип трябва да се раздели с трима играчи, за да оформи финалния списък от 12 души, които ще заминат за Европа. 

„Това бе крайно трудно решение, тъй като за мен винаги е било чест и гордост да представям своята страна. След лагера обаче осъзнах, че не мога да бъда на необходимото ниво и имам нужда от почивка за предстоящия сезон в НБА” заяви самият Дюрант. 

Той бе най-полезен играч на турнира през 2010-а в Турция, извеждайки американците до първата им титла от 1994-а година. Освен това помогна и за златото от Олимпиадата в Лондон. Преди него от състава отпаднаха Кевин Лав, Блейк Грифин, Ламаркъс Олдридж и Кауай Ленърд.