Националният селекционер на Испания по баскетбол Хуан Антонио Оренга все пак подаде оставка след провала на световното първенство. 

Иберийците бяха домакини на турнира и според мнозина разполагаха със състав, способен да победи Съединените щати и да грабне титлата. 

В него бяха звезди от НБА като братята Пау и Марк Гасол, Рики Рубио, Серж Ибака, Хуан Калдерон, както и водещи играчи в Европа като Хуан Карлос Наваро и Руди Фернандес.  Тимът обаче отпадна още 1/4финалите след поражение от Франция, което бе прието като пълна катастрофа. 

Феновете скочиха срещу Оренга, който първоначално отказа да се оттегли, но няколко дни по-късно явно размисли и реши, че е най-добре да напусне. 

„Днес Хуан Антонио Оренга ни уведоми, че напуска поста като национален селекционер, тъй като не е успял да постигне очакваните резултати на световното първенство. Ние искаме да му благодарим за неговата работа и отдаденост и да му пожелаем успех в следващите му начинания” се казва в официално съобщение на федерацията. 

Специалистът застана начело на отбора през ноември 2012-а и на европейското първенство миналата година също не оправда очакванията, след като тимът завърши трети, а бе считан за основния фаворит за титлата, макар и да игра без някои водещи баскетболисти. 

Счита се, че фаворит за поста е бившият национален селекционер Серджо Скариоло, под чието ръководството испанците спечелиха 2 европейски титли през 2009 и 2011.