Като успешен бе определен проектът на Европейската комисия и ФИБА Европа - „Фенове срещу насилието“, в който участие взе и Българска федерация по баскетбол.

Заключителната му част премина в Истанбул тази седмица. Мястото на символичния край не бе избрано случайно, тъй като именно Турската баскетболна федерация е координатор на проекта. Останалите федерациите бяха от Литва, Испания и Хърватия.

Главната цел на проекта е да се редуцира насилието на спортните терени, особено в баскетбола, чрез повишаване на емпатията, разбирането и толерантността сред различните фен групи на различните отбори. За тази цел 50 фенове от петте страни – Испания, България, Турция, Литва и Хърватия, се срещнаха за пети и последен път през тази година.

Част от програмата бе представили от различни клубове на тези държави да прекарат няколко дни заедно в столиците на държавите си с цел културен и образователен международен обмен. От родните тимове участие взеха Балкан Ботевград, Левски, ЦСКА, Дунав Русе и националния отбор Посланието, което носеха те е, че спортът е само за забавление и в него няма място за насилие. Както и че феновете не трябва да се разделят на клубни и национални различия, тъй като са обединени от едно – страстта си към спорта.

В Истанбул феновете, които не само бяха от различни държави, но и почитатели на клубове, които са съперници на терена, заедно посетиха и двубоя от баскетболната Шампионска лига между турския Бешикташ и унгарския Солнок. На почивката на мача те бяха представени пред цялата зала, а от трибуните получиха бурни и одобрителни аплодисменти.

Във финалната конференция бяха представени докладите за извършените дейности през последните две години, анализи от анкети и резултати от фокус групите. Бяха отправени препоръки за по-нататъшни действия, като всички се обединиха около мнението, че с края на проекта трябва да се даде начало на практическата част. Платформата „Фенове срещу насилието“ се явява по-скоро теоретичната част, а оттук-нататък трябва федерациите да разработят идеята.

Десислава Джерманска, специален пратеник на Bulgaria ON AIR в Истанбул