Лукойл Академик загуби драматично с 92:97 (27:17, 25:31, 20:19, 20:30) у дома срещу Енисей Красноярск в среща от група "Р" на турнира ФИБА Европа, играна в зала "Универсиада".

Поражението остави българите на второ място в групата, а шансовете за продължаване напред в турнира намаляха значително. През следващата седмица Лукойл гостува на Донар Грьонинген и се нуждае от задължителна победа с разлика.

Домакините започнаха със серия от 11:2 и завършиха първия период с аванс от 10 точки. Във втората четвърт руснаците играха по-силно в атака и намалиха пасива си на само четири точки. В третата четвърт Лукойл отново беше по-класният отбор на игрището и взе аванс от 15 точки преди последните 10 минути в срещата.

В самото начало на последния период Енисей навакса след отлична стрелба от далечна дистанция, а последната минута на мача започна при равенство от 87:87. Гостите вкараха нов кош, след което Лукойл Академик направи грешка в атака. Руският отбор поведе с 3 точки 26.7 секунди преди финалната сирена, а Дани Гибсън беше фаулиран и вкара двата фаула, за да намали разликата на само една точка. При 18 секунди до края Гибсън отново застана на линията за наказателен удар и вкара един от опитите си за 90:92. Нови два успешни фаула за гостите направиха разликата 4 точки, а пропуск в следващата атака за Лукойл Академик сложи точка на спора. Гибсън беше най-резултатен за "студентите" с 27 точки, а Филип Виденов добави още 26 точки. За гостите Сюлейман Бреймо наниза 17 точки, а 16 точки направи Владислав Трушкин.

"Сигурно на много места сме се пропукали. Получихме 97 точки, сигурно сме били слаби в отбрана. Не мога да обвиня момчетата, че не са се борили. Направихме всичко възможно, но противникът имаше 52 процента стрелба от тройката. Имаше и няколко ключови ситуации в края, когато не успяхме да направим най-доброто нападение. Просто не се получи. Малко ни липсваше и свежест в края. Нямаше го жокерът днес. Разликата, която натрупахме в третата част, беше стопена лесно", заяви след двубоя треньорът на българския шампион Тони Дечев.

Енисей заема първото място в групата след успеха си в София.