Прекратилият наскоро кариерата си в НБА Пол Пиърс предизвика сериозна полемика, като обяви Кевин Дюрант за най-добрият баскетболист в момента в света, поставяйки го дори над ЛеБрон Джеймс. 

Твърдението дойде скоро след втората убедителна победа на Голдън Стейт над Кливланд във финала на НБА и много силното представяне отново на Дюрант, който има 71 точки в двата мача до момента, при 56,3% успеваемост при стрелбата, 22 борби, 14 асистенции и 5 чадъра. 

В същото време ЛеБрон Джеймс се отчете с трипъл-дабъл, като има показатели от 57 точки, 26 борби, 22 асистенции, но и цели 12 грешки. 

„Да, Леброн има добри показатели, но Дюрант просто умее всичко. Той може би е най-добрият играч в света в момента“ заяви Пиърс. Думите му предизвикаха бурна реакция от колегите му анализатори, като Чонси Билъпс шеговито го попита какво има в чашата му, на което шампионът от 2008 отговори – „сок на Истината“. 

Бившият лидер  на Детройт Айзея Томас също се включи в дебата, като обясни разкирата между двамата с това, че Джеймс трябва да прави абсолютно всичко в Кливланд, докато ролята на Дюрант в Уориърс е много по-ясна и той не трябва да хаби усилия в стремежа да организира играта. 

Освен това той може да бъде пазен до голяма степен само от ЛеБрон, докато срещу суперзвездата на Кливланд Голдън Стейт има повече опции в лицето на Грийн, Игуодала, Томпсън и Дюрант.