Баскетболистите на Кливланд още не са готови да излязат в почивка. Те удължиха сезона си поне с още един мач, след като изиграха отличен двубой и сразиха Голдън Стейт със 137:116. Те записаха първа победа в серията, но при 3-1 Уориърс ще бъдат домакини в следващия сблъсък във вторник рано сутринта българско време. 

С успеха Кавалиърс спряха серията на калифорнийци от 15 поредни победи и не им позволиха да стигнат да титлата без загубен мач в елиминациите. В основата на триумфа очаквано бяха ЛеБрон Джеймс и Кайри Ървинг, но този път те получиха и солидна подкрепа. 

Още от началото домакините показаха, че не искат сезонът им да приключи, като бяха пределно мобилизирани. Те отвориха солиден аванс още през първата четвърт, като до края счупиха няколко рекорда във финалите, за да се поздравят с триумфа. 

Основната разлика дойде при стрелбата отдалеч, след като Кавалиърс нанизаха невероятните 24 тройки срещу само 11 за Голдън Стейт. Кайри Ървинг отбеляза 7, Кевин Лав 6, а Джей Ар Смит 5. В мача имаше и доста нервни моменти, като реферите отсъдиха 7 технически нарушения. 

Кавалиърс се раздодахо максимално и в защита, като сериозно ограничиха приноса на Стеф Къри и Клей Томпсън, които не оказаха достатъчно сериозна подкрепа на Кевин Дюрант. 


Изумителното първо полувреме на домакините бе в основата на техния триумф, но трябва да се отчете, че Кавалиърс влязоха в мача пределно амбицирани и агресивни и набързо дръпнаха с 15:6 срещу отпуснатите Уориърс. 

Стрелбата отдалеч също потръгна, а Кайри Ървинг бе неудържим при пробивите си. В резултат Кливланд дръпна с 49:33, чупейки рекорда за най-много точки в една четвърт за мач от финалите. Предишният бе на ЛА Лейкърс от 1984  - 47. 

Във втората част ситуацията не се промени и разликата остана сериозна, благодарение най-вече на невероятната стрелба отдалеч на домакините, които на почивката водеха с 86:68, подобрявайки рекорда и за най-много точки за едно полувреме.  Предишният бе от 81 на Филаделфия от 1982. 

В третата четвърт калифорнийци опитаха да останат в сблъсъка, като в един момент пасивът бе намален до 11-12 точки, но пак с тройки Кавалиърс запазиха контрола, като още до края на периода подобриха постижението на Голдън Стейт по точни стрелби отдалеч, нанизвайки 20. 

В един момент ситуацията на паркета обаче доста се изнерви, имаше отсъдени технически нарушения, размяна на реплики и сдърпвания, преди все пак всичко да се успокои. Кливланд остана със солиден аванс от 115:96, като при една ситуация ЛеБрон Джеймс вдигна феновете с невероятно изпълнение, когато при пробив удари топката в таблото, след което заби с две ръце. 

Последният период започна с тройки на Маккоу и Клей Томпсън за гостите, а след това и Дейвид Уест вкара, за да може разликата да падне до 115:104. Кайри обаче успокои домакините с нова тройка и успешна атака с лявата ръка и след това те останаха напред. 

Кайри Ървинг се отчете с 40 точки при стрелба от игра 15 от 27, ЛеБрон Джеймс добави трипъл-дабъл от 31 точки, 10 борби и 11 асистенции, но и Кевин Лав бе на ниво с 23 точки, а Джей Ар Смит добави 15. 

За гостите Кевин Дюрант вкара 35, но Къри остана само 14, а Клей Томпсън с 13, като общата стрелба на двамата бе едва 8 от 24, с което тимът нямаше как да се надява на успех. 

Кливланд – Голдън Стейт    137:116 (1-3 в серията)
(49:33, 37:35, 29:28, 22:20)
КАВАЛИЪРС: Лав 23, Джеймс 31, Т. Томпсън 5, Ървинг 40, Смит 15 (Корвър 3, Дерик Уилямс 2, Джеферсън 8, Дерон Уилямс 5, Шъмпърт 5, Дантей Джоунс, Джеймс Джоунс)
УОРИЪРС: Грийн 16, Дюрант 35, Пачулия 6, Къри 14, К. Томпсън 13 (Ливингстън 10, Игуодала 4, Уест 6, Макгий 4, Маккоу 3, Кларк 5, Барнс, Макаду)