Един от най-успешните клубни треньори в историята на европейския футбол Отмар Хитцфелд даде интервю пред германските медии, в което обръща внимание на физическото изчерпване на наставниците.

Повод за коментара на Генерала бе подадената от Ралф Рангник оставка в Шалке, с мотива "умора". Това доведе до много дискусии, като Хитцфелд заяви, че изпитва респект към своя колега, който е имал смелостта да си тръгне, поставяйки на първо място собственото си здраве пред професията.

"Изпитах подобно нещо още докато бях треньор на Борусия Дортмунд, когато станахме европейски клубни шампиони през 1997 година", започва своето признание един от тримата треньори в историята, покорявали европейския клубен връх с два различни отбора.

"Точно тогава имах предложение от Реал Мадрид, което отказах, защото нямах сили. Затова спрях и в Дортмунд, по онова време реших да стана спортен директор, защото бях напълно изчерпан", допълва специалистът, който сега е селекционер на Швейцария.

"Не изпитвах радост от играта. Това бяха аларми, които трябваше да взема под внимание. Един треньор винаги е под наблюдение: когато побеждаваш стресът е позитивен, когато дойде криза те въртят на шиш."

"Като лидер винаги трябва да мотивираш отбора, но тогава вече нямах сили да го правя. Затова си взех почивка, станах спортен директор в Дортмунд и успях да се съвзема", продължава треньорът, който и до ден днешен е приеман с отворени обятия от феновете на Байерн, когато гостува в Мюнхен.

"Извлякох си изводите от случилото се по онова време. Мина време, върнах се пак в Байерн, въпреки че не исках,но през това време отново изпитах радост от професията. Но после исках да стана национален селекционер, защото щях да имам 10-12 мача, а не 60-70 срещи на година. Така между мачовете мога да се възстановя по-бързо. Здравето ми е на първо място."

"Байерн Мюнхен може да победи Манчестър Сити. Баварците се намират в чудесна форма и са на едно ниво с Барселона и Манчестър Юнайтед. Юп Хайнкес е идеалният треньор за Байерн. Той държи нещата под контрол. Той е симпатяга и може много добре да мотивира отбора", завърши Хитцфелд.