Борусия Мьонхенгладбах загуби 2:4 след дузпи на свой терен от Байерн Мюнхен полуфиналната битка в турнира за купата на Германия. Срещата се игра на стадион "Борусия Парк".

Редовното време между двата тима завърши без голове, а след две продължения от по 15 минути те отново не си вкараха гол. Така финалистът трябваше да бъде решен след изпълнение на дузпи.

Желаният от баварците Данте, както и норвежецът Нордвейт профукаха 11-метровите наказателни удари за Гладбах и така четирикратният европейски клубен шампион отива на финала в Берлин срещу Борусия Дортмунд.



В първите минути на двубоя домакините бяха доста по-активни и в самото начало Мануел Нойер излезе умело и изби топката от главата на Марко Ройс, който получи подаване отляво.

В шестата минута на срещата продължителна атака на гостите сякаш бе неутрализирана от защитата на Гладбах. Кълбото бе изчистено извън наказателното поле, но от близо 22 метра Тони Кроос изстреля истински снаряд и кълбото се отби от левия страничен стълб на безпомощния вратар Тер Стеген, след което добавката на Марио Гомес не се получи.

В 15-тата минута великолепно меко центриране на Филип Лам отдясно даде възможност на Марио Гомес да открие резултата. Таранът засече топката и нанесе удар с глава, но стражът Тер Стеген отрази блестящо, вдигайки на крака верните фенове на Гладбах, които започнаха да обстрелват с всевъзможни предмети Ариен Робен на флагчето за изпълнение на ъглов удар.

Така след първите 20 минути на двубоя Байерн можеше да се похвали с два точни удара, срещу нито един на домакините. Сблъсъкът не предлагаше някакви особени футболни достойнства, но пък за сметка на това бе изпълнен с особен заряд.

И точно тогава, като гръм от ясно небе Борусия Мьонхенгладбах можеше да вцепени своя именит съперник. Нойщетер пусна хитър пас към Марко Ройс отляво и суперзвездата чукна кълбото с левия крак, но Мануел Нойер спаси гостите с умела намеса.

След половин час игра Франк Рибери също показа, че е на терена, когато опита диагонален удар с десния крак отляво, но защитник на Гладбах подложи крака си. Гладбах отговори със страхотна тупалка на Филип Даемс, която принуди Мануел Нойер да се разтегне и да избие в ъглов удар.

Пет минути преди почивката Ариен Робен направи пропуска на мача! Франк Рибери се втурна по лявото крило и върна към непокрития холандец, който стреля от движение от близо 5-6 метра с левия крак, пращайки топката на метър над вратата на домакините.

Малко след това страхотна атака на баварците бе пропиляна от Алаба, който бе спрян от стража на домакините, а Марио Гомес нанесе неточен удар с глава.

Минута преди края на първата част желаният от Байерн Данте стреля с глава, засичайки кълбото с глава от корнер, но топката не застраши по никакъв начин вратата, пазена от Нойер.

В началото на втората част удар с глава на Нойщетер профуча покрай целта, а домакините дадоха заявка за трети пореден успех над своя опонент през този сезон.

В 49-тата минута Ариен Робен комбинира с Томас Мюлер, който му върна топката с пета и шутът на холандеца с левачката облиза мрежата на вратата на Гладбах, но от външната й страна. Още в следващата си атака Борусия можеше да вкара първия гол в мача, но изстрелът на Аранго се оказа доста неточен.

Малко след това Марио Гомес върна към Ариен Робен и той изпрати мощен снаряд с левия крак, като Тер Стеген отрази удара. Малко след това Робен шутира, но неточно.

В следващите няколко минути двата тима рязко намалиха темпото и станаха прекалено предпазливи, наблягайки повече на защитни действия, вместо да се впуснат в търсене на скъпоценния гол. След четвърт час игра Марко Ройс опита далечен шут, но той не намери целта.

В 80-тата минута Тони Кроос пусна пас по учебник към Марио Гомес който изпусна момента и макар, че догони кълбото, вече нямаше ъгъл да стреля отляво и затова реши да подава към Робен, който бе затворен. Шутът на "лалето" намери тялото на защитник на домакините и атаката на гостите приключи. Борусия отговори с удар с глава на Щранцл но кълбото мина доста встрани от вратата на Нойер.

В 84-тата минута Марко Ройс профука най-чистата възможност за своите. Страхотна атака на Гладбах премина през Де Камарго и Аранго, топката бе центриране на точката на дузпата в наказателното поле на Байерн, където Ройс бе оставен напълно непокрит. Перлата на домакините шутира и там Мануел Нойер самопожертвувателно се хвърли към топката и след това я улови - прекрасна изява на стража!

До последната минута на редовното време не се случи нищо интересно и така двата тима влязоха в две продължения от по 15 минути.  В началото на първото продължение Франк Рибери отправи неточен удар, но като цяло липсваше динамиката и остротата в играта на двата отбора.

Точно след 100 минути игра Юп Хайнкес направи първата смяна в отбора на Байерн Мюнхен, пускайки Ивица Олич на мястото на неориентирания в тази среща Марио Гомес.

Първото продължение на мача завърши с едва 1 изстрел към една от двете врати, като до този момент Байерн имаше 4 точни изстрела от 10 опита, срещу 4 точни шута на домакините от 9 възможности. Гостите владееха топката в 59% от игровото време.

В 109-тата минута Ариен Робен стреля от ждроб с левачката, но стражът на домакините Тер Стеген успя да парира силния шут на крилото. Две минути след това Рибери финтира играч на съперника и пусна към Робен, който отправи слаб удар по земя, а играчите на двата тима изглеждаха грохнали и залагаха предимно на позиционната игра.

В 117-тата минута Ариен Робен заложи на удар с външен фалц, при който топката мина на "километри" от целта. Холандецът обаче бе най-активният футболист на терена, за разлика от играчите на Гладбах, които спокойно чакаха да пробват късмета си в "рулетката на дузпите".

В последната минута на продълженията резервата Петерсен имаше чудесна възможност, но от десетина метра стреля в тялото на защитник на Гладбах и така двата тима трябваше да решат спора след дузпи.



Борусия Мьонхенгладбах - Байерн Мюнхен  0:0  след прод.



Изпълнение на дузпи:

Алаба шутира с левачката и открива - 0:1

Даемс бие с левия крак в средата - 1:1

Рибери стреля леко по земя с десния крак - 1:2

Херман с десния крак, без проблеми - 2:2

Лам с десния крак, горе вдясно - 2:3

Данте  с левия крак - НАД ВРАТАТА!!! - 2:3

Кроос с десния крак в левия ъгъл - точно изпълнение - 2:4!

Нордвейт стреля и Нойер СПАСЯВА - 2:4 и Байерн е на финал!!!



Гладбах:
  Тер Стеген, Данте, Щранцл (Броуверс - 62'), Янчке, Даемс, Нордтвейт, Нойщетер, Вендт (Херман - 61'), Аранго, Ханке (Де Камарго - 75), Ройс

Байерн:
  Нойер, Боатенг, Бадщубер, Лам, Алаба, Густаво, Кроос, Мюлер (Петерсен - 106'), Рибери, Робен, Гомес (Олич - 100')