Байерн Мюнхен победи с 2:0 като гост Олимпик Марсилия и почти си осигури участие на полуфинала в Шампионската лига. Баварците бяха по-добрия отбор през целия мач, Гомес през първото и Робен през второто полувреме отбелязаха попаденията.

Така преди срещите реванш вече само на някаква абсурдна теория може да не се стигне до страхотния полуфинал Байерн – Реал Мадрид. Победителят от този велик сблъсък ще играе на финала в Мюнхен.

За първи път откакто спечели трофея през 1993 година Олимпик Марсилия стига до четвъртфиналната фаза. В предишния кръг бе отстранен Интер, но на френския фронт отборът няма победа вече осем мача.

Треньорът на Марсилия Дидие Дешан имаше проблеми със състава – поради наказание на титуляра и капитан Стивън Манданда срещу германците застана международно неопитния трети вратар в лицето на бразилеца Андраде. Контузен пък отпадна ключовия защитник Диавара, но все пак поставените до последно под въпрос нападатели Реми и Андре Аю започнаха мача.

Треньорът на Байерн Юп Хайнкес можеше да разчита на победния си състав от последните срещи, а Бастиян Швайнщайгер бе в групата и влезе през второто полувреме.

Поради ремонт капацитетът на „Стад Велодором” бе намален с около една трета и не представляваше съвсем познатия от миналото врящ южнофренски котел. Въпреки това точно домакините бяха тези, които първи имаха чисто положение.

В 7-ата минута след вдигане от корнер оставеният непокрит Фани стреля силно с глава, но вратарят Нойер направи фамозно спасяване. Добавката на Реми мина близо, но встрани от гредата.

След това баварците започнаха да налагат систематичен натиск. Най-вече активната игра по двете крила на Рибери и Робен допринесе отборът на Марсилия да се прибере плътно в своята половина, явно и следвайки тактиката на Дешан срещу ясния фаворит.

Разменените близо 130 паса за първите 25 минути предопределиха и голямото превъзходство на Байерн във владеенето на топката в тази част от срещата (59%). Футболистите на Марсилия обаче се защитаваха добре, с взаимно покриване, и не допускаха опасности пред вратата си.

Както и сам очакваше, Рибери бе освиркван от феновете на някогашния си тим при всяко докосване на топката от него. Мачът се поизнерви, съдията показа набързо четири жълти картона за нарушения в центъра. В 41-ата минута Нойер спаси удар на Реми.

Минута преди почивката Байерн поведе. Филип Лам отне топката от противник, но тя се отби в ръката на капитана на Байерн. Последва пас към Робен, който изведе Марио Гомес на стрелкова позиция отдясно и нападателят стреля към вратата. Неубедителната намеса на вратаря Андраде не предотврати гола – 0:1.

Второто полувреме започна с удар на Валбуена с глава над гредата. Като цяло възпитаниците на Дешан опитаха да изнесат играта по-напред, но им липсваше решителност в действията и скоро опитите им пропаднаха.

Инициативата стоеше сигурно в ръцете на германците. В 58-ата минута Байерн имаше голям шанс за гол, когато след пас на Лам отдясно от централна позиция Марио Гомес нанесе удар по земя, но Андраде успя да го отклони. В ответната акция пък Реми стреля къв Нойер, който спаси.

Малко след това съдията спести чист червен картон на М`Биа, който нанесе силен удар с лакът в главата на Гомес след като топката вече не беше при двамата играчи. Но и това не помогна на французите.

В 69-ата минута Робен проби отдясно, последва страхотно двойно подаване с Мюлер, извело Робен сам срещу вратаря. С елегантен удар с левия крак холандецът прати топката покрай вратаря в мрежата – 0:2 за Байерн!

На терена се появи и Швайнщайгер, а в следващите минути германците сигурно разиграваха топката и не я оставяха на и без това примирилия се с поражението противник.

Бастиян Швайнщайгер пък си изкара умишлен жълт картон, за да изчисти с наказание за реванша срещу Марсилия натрупаните картони и да е „на чисто” преди полуфиналите.

Така с победата на френска земя походът на германския гранд към европейска доминация продължи.

Марсилия – Байерн 0:2

0:1 Гомес (44)

0:2 Робен (69)

Марсилия: Андраде, Аспиликуета, Фани, Нкулу, Морел, Диара (71-Ширу), М´Биа, Амалфитано (68-Брандао), Валбуена, Андре Аю, Реми

Байерн: Нойер, Лам, Боатенг, Бадщубер, Алаба, Луис Густаво, Кроос (63-Тимошчук), Робен, Мюлер (70-Швайнщайгер), Рибери (78-Пранич), Гомес