Борусия Дортмунд изнесе лекция на Байерн Мюнхен, побеждавайки го с 3:0 като гост в дербито на 30-ия кръг на германската Бундеслига, което се игра на стадион "Алианц Арена".

Вицешампионите откриха резултата в средата на първата част чрез Мхитарян, който получи подаване от Марко Ройс. Малко след почивката самият Ройс се разписа, като в случая асистенция записа Пиер-Емерик Обамеянг.

Тревожната новина за спечелилия титлата предсрочно Байерн обаче е контузията в прасеца на вратаря Мануел Нойер, който не излезе за втората част. В 56-тата минута Борусия нанесе трето кроше по падналия в нокдаун Байерн, вкарвайки трети гол чрез Хофман.

Чак тогава Борусия намали темпото и се прибра в половината си, дебнейки на контраатаки. Байерн стана по-активен, но нямаше идея как да пробие дефанзивния вал на противника си. В добавеното време Рафиня получи директен червен картон.

Така Борусия си върна за шампионатната загуба с 0:3 от Байерн през есента в Дортмунд. В последните четири мача между дават тима в Мюнхен пък Байерн е спечелил само една точка.

Байерн остана със 78 точки недостижим на върха, докато Борусия Дортмунд е втори в таблицата с 61 пункта и практически си гарантира участие в Шампионската лига и през следващия сезон.


Още в самото начало на срещата се откри възможност пред Марио Гьотце, който бе изведен в коридор от Ариен Робен. Роман Вайденфелер блокира удара на Гьотце, а след това бе маркирана засада. Повторенията обаче показаха, че съдийската бригада е взела грешно решение.

Малко преди да изтече четвърт час игра от началото на мача Давид Алаба изпълни пряк свободен удар, залагайки на силен изстрел с левия крак. Топката профуча на безопасно разстояние от десния страничен стълб.

Двата отбора заложиха на здрава битка в средата на терена, като правеше впечатление дълбоката и интензивна преса, налагана от възпитаниците на Юрген Клоп, когато домакините се опитваха да изнасят играта в предни позиции.

Настойчивостта на "жълто-черните" даде резултат и те успяха да попарят противника си. След странично хвърляне Обамеянг свали в наказателното поле към Ройс, който чукна вляво към напълно непокрития Хенрих Мхитарян. Арменецът запази самообладание и реализира с левия крак през шпагата на Рафиня.

Малко след това слисаните баварците само изгледаха как Пиер-Емерик Обамеянг се освобождава и шутира от петнайсетина метра. Топката летеше право в горния ляв ъгъл, но Мануел Нойер се намеси и спаси.

Вицешампионите видимо бяха по-добрият отбор и не оставяха на своя опонент никакви свободни пространства. Байерн беше безидеен срещу футболистите на Клоп, които често сменяха местата си по игрището.

Пет минути преди края на първото полувреме Марио Гьотце преодоля Кевин Гроскройц извън наказателното поле и футболистът на гостите спря пътя на топката с ръка, но реферът Феликс Цвайер не видя добре и не отсъди очевидното нарушение на правилата.

Малко след това Байерн стигна до първия си точен удар в мача. След центриране отдясно Марио Манджукич нанесе ножичен изстрел във въздуха, но Вайденфелер беше добре пласиран и улови кълбото.

В началото на второто полувреме на терена се появи третият вратар на баварците Лукас Редер, който замени Мануел Нойер. Титулярният страж на домакините е получил разтежение в прасеца.

В 49-тата минута Борусия шокира шампионите с второ попадение. Ерик Дурм се пребори с Рибери за топката и Хенрих Мхитарян напредна трийсетина метра, след което разтегли хубаво към Обамеянг вдясно. Той подаде към Марко Ройс и от около 11 метра острието засече с левия крак право в мрежата зад току-що появилия се Лукас Редер.

Домакините стигнаха до изпълнение на корнер, при който Марио Манджукич засече от въздуха, но хърватинът не успя да насочи кълбото в правилната посока. На отсрещната врата Редер спаси страхотен изстрел на Ройс.

В 56-тата минута Дортмунд заби трети шамар на неориентирания си противник. Сократис хвърли близо 50-метров пас напред, където Йонас Хофман изскочи и оставайки сам срещу Редер го матира с безпощаден шут с десния крак.

Малко след това Обамеянг получи отдясно и се опита да намери влезлия преди това на терена Роберт Левандовски, но защитата на Байерн успя да изчисти панически. После Ройс опита същото упражнение по десния фланг, търсейки Обамеянг, но Мартинес се намеси.

Двайсетина минути преди края на редовното време Мюлер и Гьотце финтираха защитата на Борусия и пред Марио Манджукич се откри възможността да завърши. Той намери мрежата на вратата, но от външната й страна. После снаряд на Бастиан Швайнщайгер профуча встрани.

После се стигна до невероятен карамбол в наказателното поле на гостите, при който Шахин изчисти пред голлинията, но намери тялото на Сократис. При последвалия корнер "жълто-черните" успяха да изтласкат противника си.

Шахин изведе Обамеянг отдясно и африканецът надбяга Данте, стреляйки от малък ъгъл. Редер изби, но Обамеянг опита добавка, при която прати топката във външната част на мрежата.

В 83-тата минута Тони Кроос центрира от пряк свободен удар и в наказателното поле напълно непокрит бе оставен Марио Манджукич. Таранът нанесе плътен удар с глава и матира Вайденфелер, но съдийската бригада маркира тънката засада.

Гостуващият тим погледна отново в предни позиции, но техничният удар на Роберт Левандовски донесе само корнер, от който не последва нищо опасно.

В последната минута на редовното време Марио Гьотце можеше да се разпише срещу бившия си отбор, но от седем метра нацели Марио Манджукич в гръб.

В 91-та минута нервите на Рафиня не издържаха и той удари без топка Хенрих Мхитарян, получавайки директен червен картон. Тази вечер Байерн Мюнхен записа първа шампионатна загуба у дома през кампанията и втора поредна, след като цял сезон нямаше нито едно поражение в Бундеслигата.

 

Байерн Мюнхен - Борусия Дортмунд  0:3

0:1  Хенрих Мхитарян - 20'

0:2  Марко Ройс - 49'

0:3  Йонас Хофман - 56'

 

Червен картон (директен): Рафиня (Байерн) - 91'

 

Байерн: Нойер (Редер - 46'), Данте, Мартинес, Алаба, Рафиня, Лам, Швайнщайгер, Гьотце, Рибери (Мюлер - 60'), Робен (Кроос - 69'), Манджукич

Дортмунд: Вайденфелер, Хумелс (Фридрих - 70'), Сократис, Дурм, Гроскройц, Кел, Шахин, Мхитарян, Хофман (Левандовски - 62'), Ройс, Обамеянг (Йожич - 76')