Борусия Дортмунд се класира на финала за купата на Германия, побеждавайки Байерн Мюнхен с дузпи в драматичен полуфинален сблъсък на стадион "Алианц Арена". Редовното време и продълженията завършиха при равенство 1:1.

Двата тима играха доста солидно в защита през първата част и Байерн откри резултата след бърза контраатака. Левандовски първо нацели гредата, но после промуши кълбото между краката на Сократис и се разписа в трети пореден мач срещу бившия си отбор.

Десетина минути след паузата Левандовски нацели втора греда, този път напречната. Секунди след това реферът поряза Байерн, като подмина игра с ръка на Шмелцер в наказателното поле.

Четвърт час преди края на мача Борусия изравни при първата си смислена атака. Нойер изби зад голлинията след удар на Пиер-Емерик Обамеянг, но този път съдиите не отмениха редовен гол на Борусия, както се случи във финала за Купата миналия сезон.

Последваха много силни минути за гостите, а Мануел Нойер спаси сигурни попадения след изстрели на Мхитарян и Марко Ройс! Така мачът влезе в продължения и в 108-та минута резервата Кампъл беше изгонен, а Швайнщайгер направи два големи пропуска.

До края не паднаха нови голове и дузпите трябваше да решат кой от двата германски колоса отива на финал. При тях Байерн пропусна и четирите си дузпи (!), като пропуски направиха Лам, Алонсо, Гьотце и Мануел Нойер. За Дортмунд точни бяха Гюндоган и Кел, а Хумелс пропусна.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/YQZqhht3sfE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>


Байерн наложи натиск от първите минути и играеше по-често с топката, но Борусия се отбраняваше спокойно, организирано и компактно, като не даваше много свободни пространства на своя опонент.

От време на време и гостите поглеждаха напред, като интересното е, че и двата тима се опитваха да създадат опасности с високи топки, които ставаха лесна плячка на отбраните.

Малко преди да изтече четвърт час игра се стигна и до първия удар в мача. Томас Мюлер засече топката след центриране от корнер, но още не беше настроил мерника си.

В средата на първото полувреме "жълто-черните" сътвориха бърза контраатакаа през центъра. Малко пред наказателното поле Пиер-Емерик Обамеянг реши да завърши, но силният му изстрел с левия крак намери съперников футболист.

Преди да измине половин час игра Байерн откри резултата след светкавична контра. Левандовски получи дълъг пас от Бенатия, измъкна се на ръба на засада, напредна и първоначално нацели лявата греда, копвайки над Лангерак. После полякът забеляза хитро, че вратата е празна и мушна топката между краката на Сократис, вкарвайки от малък ъгъл.

Малко преди края на първото полувреме Левандовски се опита да реализира по ефектен начин, прехвърляйки Лангерак от двайсетина метра, но топката мина покрай страничната греда.

Почти веднага след подновяването на играта Мич Лангерак спаси сигурно попадение. Митчел Вайзер напредна и пусна чудесен скрит пас към Томас Мюлер, който стреля от неудобна позиция, но австралийският страж се намеси великолепно.

На отсрещната врата Марко Ройс отправи диагонален изстрел, при който кълбото се отклони от тялото на противник и излезе в корнер. При изпълнението му дефанзивният вал на мюнхенци се справи.

Десетина минути след почивката Бернат задържа и подаде към Левандовски. полякът остана сам срещу Лангерак, но уцели напречната греда. Мюлер се опита да финтира Шмелцер, който спря топката с ръка, но реферът Гагелман не видя ситуацията и не отсъди очевидната дузпа.

Тиаго Алкантара показа техника в наказателното поле и се опита да завърши сам, но не отправи силен удар и Лангерак се намеси без проблеми.

Двайсетина минути преди края на редовното време Марсел Шмелцер центрира в наказателното поле на домакините, където Обамеянг засече с глава, но Нойер успокои страстите.

В 75-тата минута Дортмунд изравни от нищото! Блашчиковски центрира по земя към далечната греда, където от паднала позиция Обамеянг засече и намери очертанията на вратата. Мануел Нойер парира, но реферът призна попадението. Повторенията показаха, че кълбото е доста зад голлинията с целия си обем.

Последваха много силни минути за Борусия, който се вдъхнови от изравнителния гол. Първо Ройс се изстреля напред и в последния момент беше спрян. После влезлият като резерва Мхитарян отправи красив изстрел от въздуха и Нойер беше затруднен, но изби.

В 82-та минута Обамеянг намери Ройс, който се измъкна от защитата на Байерн и стреля с левия крак, но Нойер спаси с една ръка насочената точно в долния му ляв ъгъл топка! Сократис стреля покрай вратата с глава, а след това Нойер блокира Ройс в последния момент след поредната остра атака на гостите.

В заключителните минути се създаваше впечатление, че Борусия играе с човек повече, защото Байерн се отбраняваше, а Дортмунд изглеждаше много по-опасен, напорист и търсещ решителния гол.

Срещата влезе в продължения и в първото от тях най-добрите германски отбори за новото хилядолетие изглеждаха твърде уморени и безидейни, а и като че ли вече залагаха на сигурността.

В 102-та минута Чаби Алонсо центрира меко от пряк свободен удар в наказателното поле и Бастиан Швайнщайгер нанесе плътен удар с глава, но над напречната греда.

В началото на второто продължение Кевин Кампъл получи пред пеналта, но се забави твърде много и загуби топката. Той тръгна да гони съперник и извърши второ нарушение за жълт картон, за което беше изгонен.

В 115-тата минута Бастиан Швайнщайгер направи невероятен пропуск! Боатенг центрира към границата на малкия пеналт, където оставеният напълно непокрит Швайни стреля с глава, но Лангерак спаси с крак!

После Лангерак се вряза в Левандовски при борба за висока топка, без да успее да играе с нея. Съдийската бригада обаче отново не даде дузпа за Байерн.

Така се стигна до изпълнение на дузпи, където Дортмунд показа по-здрави нерви. И четиримата изпълнителни на Байерн пропуснаха - Лам, Алонсо, Гьотце и Нойер. За гостите пропусна Хумелс, но точни бяха Гюндоган и Кел.

 

Байерн Мюнхен - Борусия Дортмунд 1:1

1:0  Роберт Левандовски - 30'

1:1  Пиер-Емерик Обамеянг - 75'

 

Червен картон: Кампъл (Дортмунд) - 108'

 

ДУЗПИ:

- Филип Лам се подхлъзва и ПРОПУСКА, бие над вратата!

- Илкай Гюндоган вкарва горе вдясно! 1:2!

- Чаби Алонсо се подхлъзва и ПРОПУСКА, бие встрани!

- Себастиан Кел вкарва долу вдясно - 1:3!

- Марио Гьотце ПРОПУСКА! Лангерак хваща топката!

- Матс Хумелс ПРОПУСКА! Нойер СПАСЯВА!

- Мануел Нойер ПРОПУСКА, нацелвайки напречната греда!

Байерн: Нойер, Боатенг, Бенатия, Рафиня, Бернат, Алонсо, Лам, Тиаго Алкантара (Робен - 68') {Гьотце - 84'}, Вайзер, Мюлер (Швайнщайгер - 76'), Левандовски

Дортмунд: Лангерак, Хумелс, Сократис, Дурм, Шмелцер, Бендер (Кел - 91'), Гюндоган, Блашчиковски (Кампъл - 83'), Кагава (Мхитарян - 70'), Ройс, Обамеянг