Борусия Дортмунд категорично е бил ограбен във финала за купата на Германия, заяви професорът по математика Улрих Кортенкамп пред вестник "Билд".

Още по темата

Ученият е анализирал внимателно скандалната ситуация, при която Данте изчисти топката зад голлинията след удара с глава на Матс Хумелс.

Както е известно, страничният рефер вдигна флагчето си по посока центъра, маркирайки за редовно попадение. Главният съдия Флориан Майер обаче прецени, че попадение няма, а след срещата се е оправдал пред треньора на Дортмунд Юрген Клоп, че е имал нужда от технология на голлинията.

"Ако пресечем линиите на двете гледни точки (б.р. на снимката долу), които имаме от направените снимки, тогава центърът на топката се намира на 15 сантиметра зад голлиинята", убеден е професорът.

"Билд" припомня, че радиусът (разстоянието от центъра до повърхността) на топката е 11 сантиметра, което означава, че кълбото е било на цели 4 сантиметра зад голлинията с целия си обем.

"Разбира се, че страничният съдия е имал възможността да види от своята позиция, че топката е вътре с целия си обем", обобщи Кортенкамп.