Когато Манчестър Сити бомбардира Волфсбург с 55 милиона паунда за Кевин Де Бройне през лятото, мнозина обявиха Бундеслигата за бъдещата люпилня на Висшата лига. "Вълците" не искаха да продават белгийското чудо, защото именно Кевин ги дърпаше напред като локомотив. Но получиха оферта, която не можеха да откажат. 

Разликата между Волфсбург с Де Бройне и Волфсбург без Де Бройне е очевидна, защото през този сезон воденият от Дитер Хекинг отбор е по-скоро амбициозен средняк, отколкото претендиращ за нещо голямо преследвач на Байерн.

Така именно баварският колос остана последният бастион на германския футбол срещу пачките на англичаните. Пачки, дошли благодарение на златния дъжд от двете телевизии "Скай спорт" и "Бритиш Телеком".

Двете мощни групировки (спокойно можем да ги наречем така заради несравнимата им финансова мощност) доволно "поливат" клубовете от Висшата лига с по 2.3 милиарда евро на сезон.

За сравнение германските клубове, запазили своята чест, отказвайки сделка с дявола на съмнителни еврейски, арабски, американски и всякакви други богаташи, се задоволяват с парче хляб и сол. За тях няма готово предястие, основно и десерт в кухнята.

Елитните германски клубове получават около 500 милиона евро на сезон от телевизионни права и желанието на Карл-Хайнц Румениге да се договори поне 1 милиард евро на сезон не е начин да се изравни, а да се скъси поне малко дистанцията от големите британски играчи на пазара.

През лятото английските клубове строшиха рекорда по пръснати пари за нови футболисти - бяха похарчени 1.185 милиарда евро, или три пъти повече от клубовете в Бундеслигата. Самият Байерн получи неустоима оферта от Манчестър Юнайтед за Томас Мюлер.

Според неофициални данни "червените дяволи" са "пробвали" петкратния европейски клубен шампион с над 100 милиона евро. Така Мюлер II от баварската кралска династия щеше да стане най-скъпият футболист в историята на футбола.

Но неочаквано за Юнайтед и цяла футболна Европа, Румениге и останалите шефове на Байерн казаха "твърдо не, не ни търсете повече за Томас". Послание, което ясно показва, че за най-големия германски клуб чувалите с пари не са всичко. Байерн отдавна не е "продаващ" клуб и го доказа с отказа си да се раздели с Франк Рибери преди време. Сега мюнхенци потвърдиха статута си на болид от първа редица на стартовата решетка, който очаква зелените светлини с пълен резервоар, нов комплект гуми и мощен двигател.

Байерн е единственият европейски клуб, който работи на печалба в продължение на двайсет години, а нарастващите приходи, популяризирането на марката и преждевременно изплатения стадион превръщат клуба в страшилище не само на терена, но и на пазара. В страшилище за англичаните, които получават готови пари като разглезен тийнейджър от богатия си татко, чийто бизнес е леко сенчест... Пари, влезли в джоба без безсъние, пот, сълзи и кръв. 

За разлика от Байерн, чийто бивш мениджър и президент Ули Хьонес трябваше да тропа от врата на врата през 80-те години, за да може да гарантира не поредния лъскав договор, а оцеляването на клуба. Да, оцеляването на този днешен звяр, който обаче си изработи този статут с работа, работа и пак работа. С много, много, много работа.

Затова не е изненада, че в здравото мюнхенско семейство, в което се ценят фамилните ценности, вече подготвят нови договори на основните си играчи. С по-дълъг срок на контрактите, с по-високи заплати. Близки до тези, които се раздават на Острова. 

Очаквано ще се започне от Мюлер, който има договор до 2019 година с годишна заплата от близо 8.5 милиона евро. Според медиите в Германия клубът му предлага удължаване до 2021 година и космическа заплата от 15 милиона евро.

На стълба в отбрана Джером Боатенг ще бъде предложен договор за още три сезона, също до 2021 година. Той е на път да стане най-добре платеният защитник в историята на германския футбол и ще прибира по 12 милиона евро на сезон. Толкова взимат в момента Франк Рибери и Марио Гьотце.

Смята се, че клубът възнамерява да задържи дълго време и други свои емблеми - най-добрия вратар в света Мануел Нойер (договор до 2019 година) и смятаният от мнозина за най-добрия ляв бек на планетата в момента Давид Алаба (договор до 2018 година). И това ще е само началото.

И нека недоволните от доминацията на Байерн в Бундеслигата се запитат какво точно искат - смел рицар, който да брани "селото" от английския змей, или борба за титлата между няколко отбора, които ще бъдат боксови круши в Шампионската лига месеци след това.

Благодарение главно на точките, спечелени от Байерн, германският футбол се радва на още три тима в Шампионската лига. Т.е. всяка година някой не чак толкова амбициозен и можещ германски клуб пълни доволно касичката благодарение на тези толкова лоши баварци...

Проблемът обаче много често трябва да се потърси в собствения "телевизор", защото Байерн е това, което е днес не защото е бил симпатичен по рождение, а защото от десетилетия следва правилна и ясна вътрешна и външна политика. Прословутата реплика, че "играчите се сменят, но жената, която пере екипите остава" няма как да бъде разбрана от перящи пари манчестърски "граждани"...

Също като водещите английски клубове и Байерн има поразяващи ракети в хамбара, но за разлика от повечето празноглави албионци знае какво точно да прави с тях и не натиска паник бутона, плащайки милиони за доказани или съмнителни футболисти. Защото дълготрайният успех не е плод на случайност. Той не се обляга на чичко паричковци, телевизии и хвърляне на заровете с надеждата "каквото се падне, дано се падне". Байерн винаги мисли няколко хода напред, като всеки гросмайстор има резервен ход и не играе на зарове. Наскоро го разбра Арсенал, скоро ще дойде ред и на другите...


Друми Георгиев, Gol.bg