Капитанът на Байерн Мюнхен Филип Лам продължава с рубриката си в електронното издание Goal.com, коментирайки тазвечершния мач срещу Атлетико Мадрид в Шампионската лига. Халф-бекът призна, че баварската машина излиза с променена концепция през настоящата кампания, която се дължи на треньорската смяна. Тимът вече е воден от Карло Анчелоти, който набързо стана треньорът с най-добър старт в историята на Бундеслигата.

Резултатите на Байерн Мюнхен през този сезон са безупречни. Играхме пет мача в Бундеслигата, един за Купата на Германия и един в Шампионската лига. Пет победи в първите пет кръга на шампионата означаваха и нов рекорд. Но ако се вгледате по-внимателно ще видите, че всички тези победи бяха задължителни за нас, като се има предвид, че спечелихме четири поредни титли в Бундеслигата и имаме цел да триумфираме и този сезон.

Днешният мач срещу Атлетико ще ни покаже къде се намираме, в сравнение с международните ни противници. В следващите кръгове на Бундеслигата пък ни очакват не само много качествени противници като Мьонхенгладбах, Дортмунд, Леверкузен и Волфсбург, но и отбори, които направиха много силен старт на сезона като Кьолн, Айнтрахт Франкфурт и Лайпциг. Те ще бъдат много мотивирани срещу нас и ще искат да покажат най-доброто, на което са способни. За капак имаме две дербита срещу Аугсбург - за Купата и три дни по-късно за първенство.

Това е задача, на която трябва да погледнем сериозно. Да задържим високото си ниво и да останем фокусирани, макар да играем през три дни. Същото е всяка пролет. Важното е да направиш така, че да играеш добре през март и април, когато са най-важните мачове. Не става толкова за това да вземеш нужните точки, а да покажеш качество и стабилност. А те са нужни на Байерн, за да се бори за трите трофея. Това е нашата задача в първата част от сезона.

Ако анализираме двата полуфинални мача срещу Атлетико през миналия сезон в Шампионската лига, можем обективно да заключим, че Байерн доминираше. Бяхме по-силни и доминирахме в двата мача. Но когато става дума за дуел на полуфиналите, или дори на четвъртфиналите, не става дума за доминация и демонстрация на качествата ти, а за крайния резултат. Тези мачове са през март и април, а тогава всички тези точки, които си събрал, трябва да се конвертират в успех и спечелване на трофеи. Атлетико взе нужната победа през миналия сезон и затова ние трябваше да ги поздравим.

Това беше сблъсък на концепции. Атакуващият футбол с контрола и владеенето на топката в половината на противника се изправи срещу дефанзивния футбол, в който всичко е изчислено точно на най-високо ниво, разчитайки на контраатаките. С тази концепция Атлетико достигна два пъти до финала през последните три сезона. Представяне, което заслужава уважение. 

Но те загубиха финала два пъти поради тази причина, а трофеите са мерило за големите отбори. Затова е интересно да видим дали въпреки това те ще задържат мощта си и фокуса, които са важни за техния игрови стил. В същото време ние малко променихме нашата концепция. Днешният мач ще бъде първият индикатор и първи тест за нашите последни изяви. Ще видим дали сме готови за поставените задачи.

Филип Лам, капитан на Байерн Мюнхен
Превод на Gol.bg