Мениджърът на Манчестър Сити Пеп Гуардиола се изказа много топло за Филип Лам, с когото работеха заедно три сезона в Байерн Мюнхен. Както е известно, капитанът на баварците слага край на кариерата си през лятото.

"Филип беше и си остава много специален човек в живота ми. Не е лесно за един каталунец като мен да отиде в Мюнхен веднага след требъла им и да научи немски език, опознавайки културата им. Той ми помогна на терена и извън него", коментира Гуардиола.

"Лам е сред най-фантастичните играчи, които съм тренирал в живота си и един от най-интелигентните. Един от най-добрите футболисти в света ще липсва на играта. Той може да играе на 10 позиции без проблеми, защото разбира играта перфектно."

"Зная, че когато се върна в Мюнхен да видя приятелите си, той ще бъде там. Това е сред най-престижните подаръци, които един треньор може да получи. За мен беше огромна чест да бъда негов треньор."

"Малко съм тъжен, защото смятам, че той още може да играе на високо ниво, но навярно той вече иска да приключи с футбола в главата си. Пожелавам на него, на красивата му съпруга и сина му всичко най-хубаво занапред. И се надявам скоро той да се върне във футбола в друга роля. Той е изключителен играч и човек, беше наслада да работя с него", добави Пеп.